Hvad må hunde ikke spise?

Som hundeejer er din firbenede vens sundhed og velvære uden tvivl din højeste prioritet. Du deler sikkert gerne dit liv – og måske fristes du også til at dele din mad – med din hund. Men stopper du nogensinde op og tænker: “Må min hund egentlig spise det her?”

Vi har samlet den mest omfattende liste, du finder online, med over 350 almindelige fødevarer og et klart svar på, om de er sikre for din hund at indtage.

Hvorfor er det vigtigt at vide, hvad hunde ikke kan tåle?

Nogle fødevarer, der er helt ufarlige for os mennesker, kan være direkte giftige eller forårsage alvorlige sundhedsproblemer hos hunde. Selv i små mængder kan visse ingredienser føre til ubehag, opkastning, diarré eller i værste fald livstruende tilstande. Derfor er det afgørende at være velinformeret om, hvad din hunds fordøjelsessystem kan håndtere, og hvad der absolut skal holdes uden for rækkevidde.

Liste over hvad hunde ikke må spise:

Selvom vores liste indeholder over 350 fødevarer, er der nogle klassiske eksempler på ting, hunde aldrig bør spise. Det gælder blandt andet:

  • Chokolade: Indeholder theobromin, som er giftigt for hunde.
  • Rosin og vindruer: Kan forårsage nyresvigt.
  • Løg og hvidløg: Kan skade de røde blodlegemer.
  • Nødder (især macadamianødder): Kan føre til opkastning og rystelser.
  • Koffein (kaffe, te, cola): Kan påvirke nervesystemet og hjertet.
  • Alkohol: Påvirker nervesystemet og kan være dødeligt.
  • Avocado: Indeholder persin, som kan være giftigt i større mængder.
  • Ben (især tilberedte): Kan splintre og forårsage indre skader.


Vigtigt
: Denne liste er en vejledning. Individuelle hunde og hunderacer kan have allergier eller sensitivitet over for fødevarer, der generelt anses for sikre. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl om din hunds kost eller helbred.

Hvad sker der, hvis din hund spiser noget den ikke kan tåle?

Konsekvenserne af, at en hund indtager noget giftigt, kan være meget alvorlige. Herunder:

  • Opkast og diarré
  • Sløvhed og nedstemthed
  • Øget tørst og tisseri
  • Rystelser og kramper
  • Åndedrætsbesvær
  • Indre blødninger eller organskader (lever, nyrer)
  • I værste fald kan det være fatalt.

Hvis din hund allerede har spist noget den ikke kan tåle:

Hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke kan tåle:

  1. Bevar roen, men handl hurtigt.
  2. Identificer (hvis muligt) hvad og hvor meget hunden har spist. Tag gerne emballagen med.
  3. Kontakt din dyrlæge øjeblikkeligt! Tøv ikke – tid er ofte en kritisk faktor ved forgiftninger.
  4. Følg dyrlægens anvisninger nøje.
En sød, gylden labrador sidder med et spørgende blik bag et bord, hvor der ligger chokolade, vindruer, løg, avocado og en skål med ukendt indhold. Baggrunden er neutral og blød i lyset.

Komplet liste med 350+ madvarer:

Må hunde få banan?

Ja, hunde må gerne få banan i moderate mængder. Bananer indeholder mange gode vitaminer og mineraler samt fibre, som kan være gavnlige for hundens sundhed. Vær dog opmærksom på det høje sukkerindhold – giv kun små stykker banan som en lejlighedsvis godbid, så hunden ikke får for meget sukker.

Må hunde få jordbær?

Ja, hunde kan godt spise jordbær i små mængder. Jordbær er en sund lille snack fyldt med vitaminer og antioxidanter, som kan være med til at styrke hundens immunforsvar. Som med alt frugt bør du give jordbær med måde, da for mange kan give hunden en smule blød mave på grund af frugtsukkeret.

Må hunde få vindruer?

Nej, hunde må ikke få vindruer. Vindruer (og rosiner) indeholder et eller flere stoffer, som er giftige for hunde, og selv en lille mængde kan potentielt forårsage alvorlig nyreskade. Det vides ikke præcis, hvorfor nogle hunde bliver forgiftet af vindruer, men det er dokumenteret, at både vindruer og rosiner kan gøre hunde meget syge – derfor bør de helt undgås.

Må hunde få vandmelon?

Ja, hunde kan godt få vandmelon i begrænsede mængder. Vandmelon består mest af vand og kan være en forfriskende, hydrerende snack på en varm dag. Husk at fjerne den hårde grønne skal og alle kernerne inden servering, da disse kan være svære at fordøje eller udgøre kvælningsfare. Giv kun små stykker ad gangen, da vandmelon indeholder frugtsukker, som i større mængder kan give tynd mave.

Må hunde få æbler?

Ja, hunde må gerne få æbler som en sund snack. Æbler indeholder vitaminer (som A og C) samt fibre, der kan være gode for hundens fordøjelse. Det er vigtigt at fjerne æblets kernehus og frø, inden du giver hunden æble, da æblekerner indeholder små mængder cyanid, som er skadeligt for hunde. Giv æble i mundrette bidder, så hunden ikke risikerer at sætte et større stykke i halsen.

Må hunde få ærter?

Ja, hunde kan godt få ærter. Grønne ærter er en almindelig ingrediens i mange hundefodertyper og indeholder proteiner, fibre samt vitaminer, som hunde har gavn af. Det er bedst at give friske eller frosne ærter (optøede), da dåseærter ofte er tilsat salt og krydderier, som ikke er godt for hunden. Som med alt andet bør ærter gives i moderate mængder – for mange ærter indeholder puriner, som kan belaste nyrerne en smule over tid.

Må hunde få blåbær?

Ja, hunde må gerne få blåbær. Blåbær er små, kaloriefattige bær fyldt med antioxidanter, vitaminer og fibre, hvilket gør dem til en sund godbid for din hund. Mange hunde kan lide den søde smag; du kan servere dem friske eller endda frosne som en lille snack. Som altid bør mængden være moderat for at undgå eventuel maveuro.

Må hunde få ost?

Ja og nej. Nogle hunde kan tåle ost i små mængder, mens andre ikke bør få det. Ost i sig selv er ikke giftigt og indeholder protein samt kalk, men de fleste voksne hunde er laktoseintolerante. Hvis din hund har svært ved at tåle laktose, kan selv en lille mængde ost give diarré eller mavepine. Derfor bør ost kun gives som en lille godbid en gang imellem, og helst milde, laktosefattige oste – og kun hvis du ved, at din hund ikke reagerer dårligt på det.

Må hunde få gulerødder?

Ja, hunde må gerne få gulerødder. Gulerødder kan være en sprød og sund snack, der er rig på vitaminer (bl.a. A-vitamin) og fibre. Mange hunde elsker at tygge på en rå gulerod, hvilket også kan hjælpe med at rense tænderne en smule for plak. Husk at skære guleroden i passende mindre stykker, især til mindre hunde, for at undgå kvælningsrisiko.

Må hunde få æg?

Ja, æg kan være gode for hunde i den rigtige form. Kogte æg er sikre og næringsrige for hunde – de indeholder proteiner af høj kvalitet samt mange vitaminer og mineraler, som hunden har brug for. Det anbefales at servere æg kogt eller evt. røræg uden salt, fremfor rå. Rå æg kan nemlig indeholde bakterier som fx salmonella, og rå æggehvider indeholder et enzym (avidin), der i store mængder kan forstyrre biotinoptagelsen. Så kogte æg i moderate mængder er det bedste valg for din hund.

Må hunde få ananas?

Ja, hunde kan godt få ananas, men kun frisk ananas og i små mængder. Frisk ananas indeholder mange vitaminer og mineraler (som C-vitamin og mangan) og lidt fibre, så det kan være en udmærket godbid. Sørg for at fjerne den hårde kernedel og skrællen, da de ikke kan spises. Undgå ananas fra dåse eller syltet ananas, da disse ofte ligger i sukkersirup eller indeholder tilsat sukker og konserveringsmidler, hvilket ikke er godt for hunden. Giv kun en lille smule ad gangen, da for meget ananas kan give diarré på grund af frugtsukkeret.

Må hunde få agurk?

Ja, hunde må gerne få agurk. Agurk består af omkring 95% vand, så det er en kaloriefattig og hydrerende snack, som mange hunde synes er forfriskende. Den indeholder lidt vitaminer (fx K-vitamin) og mineraler, men først og fremmest er den god som et sundt mellemmåltid eller belønning. Skær agurken i skiver eller stave, så hunden nemt kan tygge dem, og undgå at give for meget på én gang, da meget vandholdig føde kan give løs mave i store mængder.

Må hunde få tomater?

Nej, hunde bør ikke få tomater. Tomatplanter (inklusive umodne, grønne tomater) indeholder solanin, et stof der er giftigt for hunde og kan give symptomer som mave-tarmproblemer. Selve modne, røde tomatfrugter indeholder langt mindre solanin; en enkelt moden tomatskive vil sandsynligvis ikke skade en større hund. Men for en sikkerheds skyld anbefales det generelt at undgå at fodre hunde med tomater eller tomatprodukter, da det kan være svært at vurdere mængden af solanin, og risiciene opvejer ikke fordelene.

Må hunde få peberfrugt?

Ja, hunde kan godt få peberfrugt i moderate mængder – især de modne peberfrugter som røde, gule eller orange. Peberfrugter er rige på C-vitamin og andre næringsstoffer, og mange hunde kan lide den søde smag af de røde/gule peberfrugter. Vær dog forsigtig med grøn peberfrugt (den umodne form), da den – ligesom tomater og kartofler – indeholder solanin i større mængder, hvilket kan irritere hundens mave. Det er en god idé at fjerne stilk og kerner inden servering og kun give små stykker, så det er nemt for hunden at tygge.

Må hunde få rejer?

Ja, hunde må gerne få rejer, forudsat at de er tilberedte og uden skal. Rejer indeholder magert protein, samt mineraler som zink og jod, som hunde har godt af. Det er vigtigt at give rejer der er kogt eller dampet (uden krydderier, olie og salt), da rå skaldyr kan indeholde bakterier eller parasitter, og krydret stegte rejer kan indeholde ingredienser hunden ikke tåler. Giv kun et par rejer ad gangen som godbid, da alt for mange rejer (eller hvis de er meget saltede) kan give maveuro.

Må hunde få leverpostej?

De fleste hunde kan tåle en lille smule leverpostej i ny og næ, men det er ikke optimalt som fast hundemad. Leverpostej (sådan som vi mennesker spiser det) indeholder meget fedt og ofte en del salt og krydderier. For stor en mængde kan give hunden dårlig mave og i værste fald udløse bugspytkirtelbetændelse på grund af det høje fedtindhold. Hvis du vil forkæle din hund med leverpostej, så giv kun en ganske tyndt lag på f.eks. en lille bid brød som en sjælden godbid, og undgå det helt hvis din hund har sart mave eller allergi.

Må hunde få kartofler?

Ja – men kun hvis kartoflerne er kogte eller bagte og uden krydderier. Kogte kartofler (gerne skrællede) i mindre mængder kan hunde godt spise; når kartoflen er tilberedt, nedbrydes det naturlige giftstof solanin, så den bliver ufarlig for hunden. Rå kartofler derimod må hunde ikke få, da de indeholder solanin, som kan forårsage forgiftning og maveproblemer. Sørg også for, at kartoflerne ikke er tilsat salt, smør eller andre ting, når du giver dem til hunden – det skal være helt plain.

Må hunde få majs?

Ja, hunde kan godt spise majs, men der er et vigtigt forbehold: de må ikke få hele majskolber. Majskornene i sig selv er ikke giftige og indeholder fibre samt nogle vitaminer; mange hunde kan fint tåle lidt kogte eller dampede majskerner som en snack eller blandet i maden. Undgå dog at give dem majskolben at gnave i, da kolben ikke kan fordøjes og kan sætte sig fast i tarmen, hvilket er en alvorlig fare. Så: løse majskerner (uden smør, salt og krydderi) i små mængder er ok, men hold kolben langt væk fra hunden.

Må hunde få mandler?

Hunde kan godt spise mandler i små mængder, men det er bedst at begrænse eller undgå det. Almindelige usaltede mandler er ikke direkte giftige for hunde; dog er de svære for hunden at fordøje og kan give maveproblemer som opkast og diarré, især hvis hunden sluger dem hele. Derudover er mandler rige på fedt, hvilket i større mængder kan føre til vægtøgning eller betændelse i bugspytkirtlen hos hunde. Hvis du alligevel giver din hund en mandel eller to, så sørg for at de er usaltede, og hold dig til meget små mængder som en sjælden godbid.

Må hunde få mælk?

Ja og nej – det kommer an på hunden. Hvalpe tåler mælk fra deres mor (og eventuelt speciel hvalpeerstatning), fordi de producerer enzymet laktase, der nedbryder laktosen i mælk. De fleste voksne hunde derimod er laktoseintolerante, da de mister det meste af laktasen, når de er fravænnet. Det betyder, at almindelig komælk ofte vil give dem diarré eller maveproblemer. Hvis du ved, at din voksne hund kan tåle en smule mælk, kan du give en lille sjat som godbid, men generelt anbefales det at undgå at give hunde mælk at drikke.

Må hunde få broccoli?

Ja – i små mængder kan hunde godt få broccoli. Broccoli er en sund grøntsag med få kalorier og indeholder vitaminer, mineraler og fibre, som hunde i princippet kan have gavn af. Dog skal man være forsigtig: broccoli (særligt rå) indeholder stoffer kaldet isothiocyanater, som i større mængder kan irritere hundens mave-tarmsystem og potentielt give forgiftningssymptomer. Derfor bør broccoli kun gives lejlighedsvis og i små bidder, helst let dampet eller kogt for at gøre den lettere at fordøje. Hold det til en lille buket ad gangen som en sjælden snack.

Må hunde få popcorn?

Hunde kan godt spise popcorn i ny og næ, men der er flere forbehold. Popcorn i sig selv (altså poppede majskerner) er ikke giftige, men de skal være helt uden salt, smør og andre smagsstoffer. Almindelige biografpopcorn med salt og smør er et no-go, da salt i større mængder kan føre til saltforgiftning eller dehydrering, og fedtstofferne kan give diarré eller pancreatitis (bugspytkirtelbetændelse). Hvis du vil dele popcorn med din hund, så lav nogle neutralpoppede popcorn til den og giv kun et par stykker. Vær også opmærksom på ikke-poppede kerner eller hårde skaldele, da de kan sætte sig i hundens tænder eller udgøre en kvælningsrisiko for de mindre hunde.

Må hunde få peanutbutter?

Ja, hunde må gerne få peanutbutter (jordnøddesmør) i små mængder, men det skal være den usaltede og usødede variant. Peanutbutter er for det meste lavet af malede jordnødder og er rig på protein og sunde fedtstoffer, som hunde godt kan tåle i begrænsede mængder. Det er vigtigt at sikre sig, at produktet ikke indeholder xylitol (et kunstigt sødestof), da dette er ekstremt giftigt for hunde selv i små mængder. Giv kun en lille klat ad gangen – for eksempel kan man bruge peanutbutter til at gemme en pille eller som fyld i en aktivitetslegetøj – men undgå at overdrive, da det har et højt kalorie- og fedtindhold, som kan føre til vægtøgning eller dårlig mave, hvis hunden får for meget.

Må hunde få panodil?

Nej, hunde må absolut ikke få Panodil (paracetamol). Panodil og andre smertestillende midler beregnet til mennesker er yderst farlige for hunde. Paracetamol kan give alvorlige leverskader og blodproblemer hos hunde; faktisk kan selv en enkelt Panodil-tablet være nok til at forgifte en mellemstor hund og i værste fald være dødelig. Hvis din hund har smerter eller feber, skal du altid kontakte en dyrlæge i stedet for at forsøge med humanmedicin – giv aldrig Panodil eller lignende til din hund.

Må hunde få avocado?

Nej, hunde bør ikke få avocado. Avocadofrugten indeholder et stof der hedder persin, som hunde ikke tåler særlig godt. Persin findes i alle dele af avocadoen – skrald, frugtkød og især stenen – og indtagelse kan føre til opkast, diarré og i værste tilfælde påvirke hjertet (hjerterytmeforstyrrelser) hos hunde. Derudover er avocado meget fedtholdig, hvilket kan give bugspytkirtelproblemer hos nogle hunde. Det sikreste er at undgå at lade hunde spise avocado eller produkter deraf.

Må hunde få hindbær?

Ja, hunde kan godt få hindbær, men kun i små mængder. Hindbær indeholder antioxidanter, fibre og vitaminer, som kan være sunde, og de fleste hunde kan fint tåle et par friske hindbær som godbid. Vær dog opmærksom på, at hindbær (ligesom nogle andre frugter) naturligt indeholder en lille mængde xylitol, et sødestof som er giftigt for hunde i større doser. Mængden af naturligt xylitol i et par hindbær er meget lille og ufarlig, men det betyder, at du ikke skal give en hel skål fuld. Så: et par hindbær i ny og næ er i orden, men ingen store portioner.

Må hunde få klementiner?

Ja, hunde må gerne få klementiner i små mængder. Klementiner (ligesom mandariner og appelsiner) er citrusfrugter, der indeholder C-vitamin og en del vand, og de er ikke giftige for hunde. Mange hunde er ikke vilde med den syrlige smag, men hvis din hund kan lide det, kan du tilbyde en enkelt eller to både uden skal. Sørg for at pille klementinen og fjern eventuelle kerner, før du giver den til hunden. Giv kun lidt ad gangen, da den syrlige saft og frugtsukkeret kan give mild maveuro, hvis hunden spiser for meget.

Må hunde få nødder?

Generelt bør man undgå at give hunde nødder. Selvom nogle nødder ikke er direkte giftige i små mængder (for eksempel usaltede peanuts eller cashewnødder i meget begrænsede mængder), er mange nødder svære for hunde at fordøje og indeholder meget fedt. For eksempel er valnødder og især macadamianødder kendt for at kunne give alvorlige forgiftninger og neurologiske symptomer hos hunde. Selv de nødder, der ikke er giftige, kan i større mængder føre til opkast, diarré eller betændelse i bugspytkirtlen på grund af fedtet. Derudover er mange kommercielle nødder saltede eller krydrede, hvilket heller ikke er godt for hunden. Så for at være på den sikre side: hold nødder ude af hundens rækkevidde og giv hellere nøddefri godbidder.

Må hunde få champignon?

Ja, almindelige champignon fra supermarkedet kan hunde godt spise i små mængder, men man skal være meget forsigtig med svampe generelt. Champignon (knapværhat), som vi mennesker spiser, er ikke giftige for hunde og indeholder bl.a. protein og B-vitaminer – en lille kogt eller stegt (uden krydderier) champignon i ny og næ vil normalt ikke skade. Men det er vigtigt kun at give svampe, man med sikkerhed ved er spiselige (som dem man køber til mennesker), og aldrig lade hunden spise vilde svampe fra naturen. Mange vilde svampe er yderst giftige for hunde (og mennesker), og en hund kan ikke selv kende forskel. Samlet set: En smule af de sikre, købte champignon er ok, men svampe er ikke noget, der behøver at indgå i hundens kost, og risikoen ved forveksling med giftige svampe gør, at det generelt frarådes at fodre med svampe.

Må hunde få honningmelon?

Ja, honningmelon (også kendt som gul melon) kan hunde godt smage i moderate mængder. Ligesom vandmelon er honningmelon rig på vand og indeholder en del naturligt sukker samt nogle vitaminer og mineraler. Det kan være en forfriskende lille godbid på en varm dag. Husk at fjerne skrællen og kernerne, da disse ikke bør spises. Giv kun nogle få terninger melon ad gangen, så hunden ikke får for meget frugtsukker – for stor en mængde melon kan give løs mave.

Må hunde få asparges?

Ja, hunde kan godt få asparges, men det anbefales at tilberede dem først. Asparges er ikke giftige og indeholder vitaminer og fibre, som hunde i princippet kan have gavn af. Dog kan rå, hårde asparges være svære for hunden at tygge og fordøje, hvilket kan give mavebesvær. Derfor er det en god idé at koge eller dampe aspargesene uden salt, indtil de er møre, og derefter skære dem i mindre stykker, før du giver dem til hunden. Giv kun et par stykker for at se, om hundens mave tolererer det, da kål-agtige grøntsager som asparges kan give lidt luft i maven hos nogle hunde.

Må hunde få broccoli og blomkål?

Ja, hunde kan godt få både broccoli og blomkål i små mængder, men med måde og visse forbehold. Disse to kåltyper er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, som er sunde, men de indeholder også stoffer (fx isothiocyanater i broccoli) der kan irritere hundens fordøjelse, især i større mængder. Både broccoli og blomkål kan give en del luft i maven eller ubehag, hvis hunden får for meget. Det er bedst at servere dem let kogte eller dampede og kun give lidt ad gangen som en lejlighedsvis snack. Sørg også for at det primært er de spiselige buketter (blomkåls”hovedet” og broccolitoppe) og ikke de hårde stængler, du tilbyder.

Må hunde få mango?

Ja, hunde kan godt få mango i små mængder. Mango er en sød frugt fyldt med vitaminer (som A, B6 og C) og fibre, som hunde godt kan tåle at smage. Det er dog vigtigt at fjerne skrællen og den store hårde sten i midten, da de ikke bør spises – mangostenen udgør både en kvælningsrisiko og indeholder stoffer hunden ikke skal have. Giv kun frugtkødet i små stykker, og vær opmærksom på det høje naturlige sukkerindhold: for meget mango kan give hunden diarré eller for meget kalorier, så hold det til en lille godbid i ny og næ.

Må hunde få tun?

Hunde kan godt tåle tun i små mængder, men det bør gives med forsigtighed. Tun (f.eks. fra dåse eller tilberedt frisk tun) indeholder masser af protein og omega-3-fedtsyrer, som er sunde for hunde. Ulempen er, at større rovfisk som tun ophober tungmetaller (som kviksølv) over tid, og hunde bør derfor ikke spise tun regelmæssigt eller i store portioner. Hvis du vil give din hund lidt tun, så vælg tun i vand uden salt (ikke i olie eller med krydderier), dræn det godt, og giv kun en lille skefuld som godbid en gang imellem. Undgå at give rå tun, da rå fisk kan indeholde parasitter – tilbered altid fisken let, hvis den ikke er fra en dåse.

Må hunde få blomkål?

Ja, hunde må gerne få blomkål i moderate mængder. Blomkål indeholder vitaminer, mineraler og fibre og er i sig selv ikke giftigt for hunde. Det kan serveres let kogt eller dampet (afkølet) i små buketter, så er det nemmest for hunden at fordøje. Vær dog opmærksom på, at blomkål – ligesom anden kål – kan give luft i maven og lidt ubehag, hvis hunden spiser for meget. Så hold portionerne små. (Hvis du bruger blomkål fra ikke-økologisk dyrkning, så skyl det grundigt, da der kan sidde rester af sprøjtemidler på det ydre.)

Må hunde få honning?

Ja, hunde kan godt få honning i små mængder. Honning er ikke giftigt for hunde og indeholder forskellige naturlige sukkerarter samt spor af vitaminer, antioxidanter og enzymer, som kan have gavnlige effekter. Nogle hundeejere giver for eksempel en teskefuld honning mod mild kennelhoste eller for at lindre halsen, da honning kan virke beroligende. Husk dog, at honning er meget sukkerholdigt, så det bør kun bruges som en lille, sjælden godbid eller remedie. For meget honning (eller for hyppigt) kan bidrage til overvægt og tandproblemer hos hunden. Bemærk: Honning bør ikke gives til helt unge hvalpe (under 12 uger), da deres immunsystem ikke er fuldt udviklet, og honning kan indeholde botulisme-sporer som spæde individer har svært ved at håndtere.

Må hunde få pære?

Ja, hunde kan godt få pære i små mængder. Pærestykker indeholder en del vand og nogle vitaminer (fx C- og K-vitamin) samt fibre, og kan være en fin lille snack. Det er vigtigt at fjerne kernehuset og eventuelle kerner, inden du giver pære til hunden – ligesom æblekerner indeholder pærekerner cyanid-holdige forbindelser, som er giftige, hvis de tygges i større mængde. Giv kun et par små stykker pærefrugt ad gangen, da for meget pære kan give hunden mavepine eller diarré på grund af frugtsukker og fiber.

Må hunde få makrel i tomat?

Ja, hunde må gerne få makrel i tomat i små mængder. Makrel er en fisk rig på proteiner og omega-3-fedtsyrer, som er sunde for hunde, og tomatsovsen i dåsen er som udgangspunkt ikke skadelig i sig selv. Sørg dog for, at din hund generelt kan tåle tomat (nogle hunde kan få lidt følsom mave af tomat). Vær også opmærksom på, at makrel i tomat på dåse ofte indeholder en del salt og eventuelt andre krydderier eller olie, så det bør kun gives som en lille smagsprøve af og til, ikke som et måltid. Et par bidder makrel fra dåsen er fint, men undgå at lade hunden slikke al tomatsaucen op, hvis den er meget saltet eller krydret.

Må hunde få torskerogn?

Ja, hunde kan godt få torskerogn i små mængder som godbid. Torskerogn (fiskeæg fra torsk), for eksempel den man køber på dåse eller i blok, er høj i protein og relativt lav i fedt, hvilket gør det til en næringsrig snack for hunde. Hunde kan have glæde af de proteiner og omega-3-fedtsyrer, der findes i torskerogn. Vær dog opmærksom på saltindholdet: torskerogn på dåse er ofte tilsat salt for smagens skyld, så skyl det evt. hurtigt under vand for at fjerne overflødigt salt, og giv kun en lille portion ad gangen. Så længe det holdes moderat, kan torskerogn være en fin lille ekstra godbid i hundens kost en gang imellem.

Må hunde få løg?

Nej, hunde må ikke få løg. Løg – i alle former (rå, stegte, kogte, tørrede eller pulveriserede) – indeholder stoffer (organosulfider, bl.a. thiosulfater) der kan ødelægge hundens røde blodlegemer. Indtagelse af løg kan føre til en form for blodmangel (hæmolytisk anæmi) hos hunde, hvilket er en alvorlig tilstand. Symptomerne viser sig ikke altid med det samme; et par dage efter indtagelse kan hunden blive sløv, svag, miste appetitten, få opkast og mørkfarvet urin. Både små mængder over tid eller en enkelt større portion løg kan forårsage problemer, så det er bedst at sikre, at hunden slet ikke får løg eller mad tilberedt med løg.

Må hunde få pasta?

Ja, almindelig kogt pasta kan hunde godt spise i mindre mængder. Pasta lavet af hvede (eller ris, majs osv.) er ikke giftigt for hunde; det består primært af kulhydrater, som hunden kan fordøje. Dog har pasta ikke nogen særlig stor ernæringsmæssig værdi for hunde ud over kalorier, så det bør ikke udgøre en væsentlig del af hundens kost. Hvis din hund godt kan lide kogt pasta, kan du give en lille håndfuld kogte, afkølede pastaskruer eller spaghetti uden salt og sovs som en fyldig godbid. Vær opmærksom på glutenallergi hos enkelte hunde (sjældent), og at store mængder pasta kan bidrage til overvægt, da det er kaloririgt.

Må hunde få laks?

Ja, hunde må gerne få laks, forudsat at den er korrekt tilberedt. Laks er en fed fisk, der indeholder masser af omega-3-fedtsyrer, højtkvalitets protein og B-vitaminer, som kan gavne hundens hud, pels og generelle sundhed. Vigtigt: laksen skal være gennemtilberedt (kogt, bagt eller grillet uden krydderier) og fri for ben, inden den serveres for hunden. Rå laks, især fra Stillehavsområdet, kan indeholde en parasit (bændelorm) og en bakterie kombination, der kan give “salmon poisoning disease” hos hunde, hvilket er meget farligt – så giv aldrig rå laks. Undgå også røget eller saltet laks, da de indeholder alt for meget salt og muligvis røgstoffer, der ikke er gode for hunden. En passende lille portion kogt laks uden skind og ben kan være et lækkert og sundt tilskud til hundens normale foder en gang imellem.

Må hunde få ris?

Ja, hunde kan godt få ris, især kogte ris, og faktisk bruges ris tit som en del af skånekost til hunde med sart mave. Hvide ris er letfordøjelige kulhydrater, som kan hjælpe ved diarré ved at give maven ro, og mange hunde tåler det fint. Sørg for at risene er gennemkogte og serveres uden salt, olie eller krydderier. Rå eller halvrå ris bør ikke gives, da de er svære at fordøje. Brune fuldkornsris kan også gives i små mængder, men de har mere fiber og kan i større mængde irritere maven – hvide ris er generelt mildere. Husk at ris primært er fyld og ikke indeholder de nødvendige proteiner/vitaminer i sig selv, så det skal kun være et supplement til hundens normale fuldfoder.

Må hunde få kirsebær?

Ja, hunde kan godt spise kirsebær, men kun frugtkødet og med stor forsigtighed. Kirsebærkød indeholder vitaminer (bl.a. A og C) og lidt fibre, som hunde godt kan tåle i små mængder. Det afgørende er, at fjerne stenen (og stilken) helt, inden du giver et kirsebær til din hund. Kirsebærsten indeholder cyanogene glykosider (stoffer der frigiver cyanid), som er giftigt for hunde, og en slugt sten kan også forårsage blokering i tarmen. Så hvis du vil give din hund kirsebær, skal du pille dem omhyggeligt: fjern stilk, sten og eventuelle blade. Giv kun en eller to udstenede kirsebær ad gangen som smagsprøve. Mange vælger dog helt at undgå kirsebær til hunde for at være på den sikre side, fordi det er så let at en sten overses – der findes mange andre frugter, der er mindre risikable.

Må hunde få appelsin?

Ja, hunde kan godt få appelsin i små mængder. Appelsiner er ikke giftige for hunde og indeholder C-vitamin, fibre og antioxidanter. Nogle hunde kan lide den sød-syrlige smag, mens andre ikke bryder sig om citrusfrugter. Hvis du tilbyder appelsin, så giv kun frugtkødet (appelsinbåde) og fjern skrællen helt, da den bitre skal samt de hvide hinder ikke er så velsmagende og kan være svære at fordøje. Sørg også for at fjerne alle kerner, da de kan indeholde spor af cyanid ligesom andre frugtkerner. Giv kun et par små stykker appelsin ad gangen – for meget citrus og frugtsyre kan give irritation i maven eller løs afføring.

Må hunde få melon?

Ja, hunde må gerne få melon i små mængder. Her menes typisk andre melontyper som cantaloupe (netmelon), honningmelon eller galiamelon (udover vandmelon, som vi allerede har dækket). Meloner er ligesom vandmelon fyldt med væske og indeholder forskellige vitaminer (A og C) samt kostfibre. De fleste hunde kan godt tåle et par bidder moden melon og kan finde den søde smag lækker og forfriskende. Husk at fjerne den hårde skal/skræl og eventuelle kerner før servering. Giv kun nogle mundrette tern af melonkødet som godbid; fordi melon har højt naturligt sukkerindhold, kan for meget på én gang forårsage lidt maveonde eller løs afføring.

Må hunde få kiwi?

Ja, hunde kan godt få kiwi i små mængder. Kiwi-frugten indeholder masser af C-vitamin, K-vitamin og fibre, som ikke er dårlige for hunden. Du bør skrælle kiwien først, da den lodne, hårde skræl kan være svær for hunden at tygge og fordøje (og nogle hunde kan få irritation i munden af den). Giv kun det grønne (eller gule, hvis det er gul kiwi) frugtkød, skåret i små bidder. Kiwiens små sorte kerner er ikke kendt for at være giftige, men de kan ikke rigtig tygges og fordøjes – heldigvis er de så små, at de normalt ikke udgør en fare i de mængder en hund vil spise. Som med alt frugt: giv kun lidt ad gangen, da syren og sukkeret i kiwi kan give en sart mave lidt ubehag, hvis hunden spiser for meget.

Må hunde få kanel?

Ja, hunde kan godt tåle kanel i meget små mængder, og kanel er ikke giftigt for hunde. Hvis din hund for eksempel får en bid af en kanelholdig kage uden andre skadelige ingredienser, er kanelen i sig selv ikke farlig. Faktisk indeholder kanel antioxidanter og har været nævnt som potentielt anti-inflammatorisk (selvom hunde normalt ikke får det som kosttilskud). Men man skal ikke aktivt fodre hunden med kanel som sådan – krydderier generelt kan irritere hundens mave. Større mængder kanelpulver kan også give irritation i mund og svælg eller forårsage opkast/diarré. Summen er: lidt drys kanel, som hunden får i sig via bagværk eller lignende, er okay, men man bør ikke give skefulde af kanel til sin hund. Og aldrig lad hunden inhalere kanelpulver (det kan skade luftvejene).

Må hunde få rugbrød?

Ja og nej – rugbrød er ikke giftigt for hunde, men det kan give nogle hunde maveproblemer. Rugbrød (især med hele kerner) er meget fiberholdigt og tungt, og mange hundemaver er ikke vant til den slags, hvilket kan resultere i diarré eller oppustethed. Der er dog hunde, der fint kan tåle et lille stykke rugbrød uden problemer. Hvis du gerne vil give din hund rugbrød, så start med en ganske lille tern og se, hvordan hunden reagerer. Så længe rugbrødet ikke indeholder farlige ingredienser som rosiner, nødder, løg eller krydderier, er et lille stykke ikke farligt i sig selv. Men det er ikke noget, man anbefaler som en del af hundens daglige kost, da det ikke giver nævneværdig ernæring for hunden og kan risikere at slå maven i stykker, hvis den ikke tåler det.

Må hunde få spinat?

Ja, hunde kan godt få spinat, men kun i små mængder og ikke hver dag. Spinatblade indeholder en række vitaminer (A, C, K, folat) og mineraler (jern, calcium) samt fibre, som i udgangspunktet er sunde. Men spinat indeholder også oxalsyre (oxalat), som i store mængder kan påvirke hundens evne til at optage calcium og potentielt belaste nyrerne over tid. En hund skal spise ret store mængder rå spinat for at det bliver et problem, men for en sikkerheds skyld: giv spinat som en lejlighedsvis snack eller som en lille del af et måltid. Det kan med fordel dampes eller koges let for at reducere oxalsyreindholdet og gøre det nemmere at fordøje. Så en håndfuld blancherede spinatblade en gang imellem er fine, men undgå at fodre kilosvis af spinat til din hund.

Må hunde få lammeben?

Nej, det er ikke tilrådeligt at give hunde lammeben. Især kogte lammeben (f.eks. ben fra en tilberedt lammesteg) er farlige, da de bliver sprøde og splintres let. Splinter fra kogte knogler kan sætte sig fast i hundens mund, hals eller, værre endnu, perforere tarmen og forårsage indre skader eller blokeringer – en potentielt livstruende situation. Rå lammeben er noget blødere end kogte, men selv rå knogler fra lam kan splintre på uforudsigelige måder, da lammeben er relativt små og spinkle. Desuden er lammeben ofte mindre end okseben, så der er større risiko for, at hunden prøver at sluge dem hele. Alt i alt er det sikreste at undgå lammeben som tyggeben; der findes sikrere tyggeting til hunde på markedet. Hvis man alligevel giver et råt lammeben, bør det kun ske under konstant opsyn og passende i størrelse, men det frarådes generelt.

Må hunde få peanuts?

Ja, usaltede, naturlige peanuts (jordnødder) kan de fleste hunde godt spise i små mængder, men med måde. En jordnød er teknisk set en bælgfrugt og ikke en “nød”, og de indeholder protein, vitamin B3, E og sunde fedtstoffer. I princippet er de ikke giftige for hunde. Vigtigt: peanuts skal være usaltede og uden krydderier – mange peanuts til mennesker er ristede med salt og måske løgpulver eller andre smagsgivere, som er dårlige for hunden. Giv kun et par stykker ad gangen, da peanuts har et højt fedtindhold, og for mange kan forårsage opkast eller diarré, eller på sigt vægtøgning og stress på bugspytkirtlen. Nogle hunde kan desuden have svært ved at tygge dem ordentligt, så for mindre hunde kan det være en idé at knuse peanut’en let, så de ikke sluger dem hele. Samlet set: en lille håndfuld usaltede peanuts som godbid en gang imellem er ok, men det er ikke noget hunde behøver i deres kost.

Må hunde få rå æg?

Hunde kan godt tåle rå æg i mange tilfælde, men det anbefales normalt ikke at give rå æg. Årsagen er primært risikoen for bakterier som salmonella eller campylobacter i rå æg, som kan gøre både hunden og mennesker omkring den syge. Selvom hundes mave ofte er mere robust over for bakterier end vores, kan de stadig blive smittet eller blive bærere, der udskiller bakterierne. Desuden indeholder rå æggehvide avidin, et enzym, der ved hyppig fodring med rå æg kan binde biotin (et B-vitamin) og potentielt give biotinmangel – dog skal hunden spise en del rå æg for at det bliver et problem. Kogte æg er derimod sikre og meget næringsrige for hunde. Så alt i alt: Det er ikke akut farligt for en hund at slikke en rå æggeblomme eller få et råt æg i ny og næ, men af hensyn til smittefare og optimal næring er det bedst at servere æg i kogt eller stegt form (uden krydderi). Hvis du alligevel giver et råt æg, så sørg for det er helt friskt og af god kvalitet, og vask æggeskallen før du slår det ud.

Må hunde få dadler?

Ja, hunde kan godt få dadler i små mængder. Dadler (de tørrede frugter fra dadelpalmen) er ikke giftige for hunde og indeholder kostfibre, naturlige sukkerarter samt nogle vitaminer og mineraler. De har en blød konsistens, som mange hunde synes om. Men da dadler er meget sukkerholdige, bør de kun gives sporadisk og i begrænset mængde – tænk på dem som slik. Husk også: Hele dadler har en forholdsvis stor, hård sten i midten. Før du giver en dadel til din hund, skal du fjerne stenen, da den kan udgøre en kvælningsrisiko eller forårsage mave/tarm-problemer, hvis den sluges. Giv fx en halv udstenet dadel ad gangen som en særlig godbid, ikke en håndfuld. Og vær opmærksom på, at for mange dadler kan føre til diarré pga. det høje sukker- og fiberindhold.

Må hunde få rød peber?

Ja, hunde kan godt få rød peberfrugt. Rød peber (moden, rød paprika) er faktisk den variant af peberfrugter, som indeholder flest vitaminer, især masser af C-vitamin og beta-caroten, og den er sødere i smagen end grøn peber. Hunden kan nyde et par skiver rød peber som en sprød snack. Rød peberfrugt er generelt mild og de fleste hunde tåler det fint, især hvis den er moden. Som altid: giv den i mindre bidder, så hunden ikke risikerer at få det galt i halsen, og start med en lille mængde for at sikre, at hundens mave har det godt med det. (Bemærk: Det er primært grøn peberfrugt der kan give problemer pga. solanin – røde, gule og orange er modne og har ubetydelige mængder solanin.)

Må hunde få æggeskaller?

Overraskende nok, ja – hunde kan godt få æggeskaller, hvis de er korrekt forberedt, men det er ikke noget man nødvendigvis behøver at give. Æggeskaller består hovedsageligt af calciumkarbonat, og de kan bruges som kalktilskud. Nogle hundeejere, især dem der laver hjemmelavet hundemad, pulveriserer rene, kogte æggeskaller og drysser lidt over hundens mad for at give ekstra kalk til knogler og tænder. Det er vigtigt at skallen er fint knust/pulveriseret, da skarpe stykker af æggeskal kan irritere eller i værste fald skade hundens fordøjelseskanal. Man bør ikke bare give hunden en hel, hård rå æggeskal at tygge på – dels kan den være svær at tygge ordentligt, og dels kan der sidde bakterier på ydersiden af en rå skal. Hvis du vil prøve æggeskal, så kog skallen først (for at dræbe bakterier), tør den, mal den til pulver, og giv kun et lille drys over maden. Ellers får de fleste hunde dækket deres kalkbehov via et balanceret fuldfoder, så æggeskaller er ikke nødvendige for de fleste.

Må hunde få bønner?

Ja, hunde kan godt spise bønner, men med nogle forbehold omkring tilberedning. Her menes bønner som fx kidneybønner, sorte bønner, hvide bønner, linser og lignende bælgfrugter (ikke grønne bælge, dem dækkes under grønne bønner). Bønner indeholder protein, fibre og vitaminer, som hunde i princippet kan have gavn af. Vigtigt: bønner skal være kogte/gennemtilberedte uden salt eller krydderier, før du giver dem til din hund. Rå eller underkogte bønner indeholder lektiner, som kan forårsage opkast, diarré og mavesmerter hos hunde (og mennesker). Korrekt kogning inaktiverer disse lektiner. Giv kun små mængder ad gangen, da et fiber- og proteinrigt produkt som bønner kan give gas og løs mave, hvis hunden ikke er vant til det. Som godbid eller supplement kan et par kogte bønner være ok, men det skal ikke udgøre en stor del af hundens kost.

Må hunde få hvidløg?

Nej, hunde må ikke få hvidløg. Hvidløg er i familie med løg og indeholder lignende stoffer (thiosulfater og andre organosulfider) som kan skade hundens røde blodlegemer og forårsage hæmolytisk anæmi (blodmangel). Selvom hvidløg nogle gange fremhæves i folkemedicin som sundt, er det giftigt for hunde. Forgiftning med hvidløg eller løg viser sig typisk ved opkast, diarré, hurtig puls og svaghed, men symptomerne kan først opstå et par dage efter indtagelse, når blodmanglen sætter ind. Både rå og tilberedte former er farlige, og det akkumuleres – små doser over flere dage kan være lige så skadelige som en stor dosis på én gang. Derfor: Undgå at give din hund hvidløg i nogen form, og vær opmærksom på fødevarer hvor hvidløgspulver kan være “skjult” (som krydderi på kød, i brød, i bouillon osv.).

Må hunde få rå kylling?

Generelt frarådes det at give hunde rå kylling, selvom nogle hundeejere gør det som led i en råfodringsdiæt. Ubehandlet, rå kylling kan indeholde skadelige bakterier som salmonella eller campylobacter, som kan gøre hunden syg eller gøre den til smittebærer for mennesker i husstanden. Desuden er der risiko for parasitter. Kogt kyllingekød derimod er en fremragende, letfordøjelig proteinkilde til hunde og bruges ofte i skånekost (fx kogt kylling og ris). Hvis man vælger at fodre med rå kylling (fx BARF-diæt), skal det gøres meget omhyggeligt: Kyllingen skal være helt frisk og helst dybfrossen og optøet for at dræbe parasitter, og man skal have ekstrem køkkenhygiejne. For de fleste hundeejere er det sikreste at undgå rå kylling og give hunden tilberedt kylling uden krydderier. Husk også: Rå kyllingeben kan være farlige (selvom de er blødere end kogte, kan de stadig splintre noget). Så, nej – medmindre du er meget erfaren med råfodring, så giv hunden kyllingekød kogt eller stegt uden krydderier i stedet for råt.

Må hunde få griseben?

Nej, det anbefales ikke at give hunde griseben. Ben fra svin (f.eks. en kogt kotelet- eller ribben) splintrer let, når de tygges. Kogte griseben bliver hårde og skarpe og kan lave alvorlig skade ved at perforere hundens mund, mave eller tarm, eller sætte sig fast. Rå svineknogler er heller ikke sikre – de kan være inficerede med bakterier eller parasitter (fx Aujeszkys sygdom, også kendt som pseudorabies, som vildsvinekød kan bære og som er dødeligt for hunde), og selv rå kan de splintre, især da svineknogler ofte er fladere og mere porøse end okseknogler. Udover splintrisiko indeholder svineknogler marv og fedt som kan give maveproblemer eller pancreatitis hos hunde, hvis de spiser meget af det. Sammenfattende: griseben – hvad enten de er rå eller tilberedte – er ikke en god idé som hundesnack.

Må hunde få isterninger?

Ja, hunde må gerne få isterninger – det er jo bare frossent vand. Mange hunde synes det er sjovt at lege med eller tygge på en isterning, især på en varm dag, da det kan køle dem ned. Dog skal man tage nogle forholdsregler: Især store, hårde isterninger kan udgøre en kvælningsrisiko, hvis hunden forsøger at sluge dem hele, eller de kan potentielt skade tænderne, hvis hunden bider meget hårdt i dem (tænder kan i sjældne tilfælde knække på meget hårde ting). For at være sikker kan du give knuste isterninger eller meget små isterninger til en lille hund, og altid under opsyn. Et alternativ er at give hunden en isterning lavet af f.eks. fortyndet bouillon eller gulerodsjuice for smagens skyld – hunden slikker på den og får væske samtidig. Men som udgangspunkt er isterninger fint for hunde at få; bare brug sund fornuft mht. størrelse og hundens måde at håndtere dem på.

Må hunde få kogte kartofler?

Ja, hunde må gerne få kogte kartofler. Faktisk er kogte, pillede kartofler ganske uskadelige og kan indgå i små mængder i hundens kost – de bruges også ofte i hjemmelavet skånekost (sammen med kogt kylling) når en hund har dårlig mave. Når kartofler koges, ødelægges stoffet solanin, som rå kartofler indeholder, så kogte kartofler er ikke giftige. Husk at kartoflerne skal være uden salt, smør, fløde eller andre krydderier, hvis du giver dem til din hund; giv dem plain og afkølede. Start med en lille portion for at sikre, at hunden tåler det (de fleste gør). Kogte kartofler er stivelse, som mest fylder i maven, så det bør kun udgøre en mindre del af kosten (hunden har primært brug for protein), men det er helt fint som supplement eller godbid.

Må hunde få rosiner?

Nej, hunde må ikke få rosiner. Rosiner (tørrede vindruer) er kendt for at kunne forårsage alvorlig forgiftning hos hunde, ligesom friske vindruer kan. Selv en lille mængde rosiner kan udløse akut nyresvigt hos visse hunde, hvilket er livstruende. Symptomerne kan starte med opkast og diarré inden for et par timer efter indtagelse, efterfulgt af sløvhed, mavesmerter og nedsat urinproduktion som tegn på nyrepåvirkning. Det er en smule individuelt – nogle hunde kan tåle et par rosiner uden at blive syge, mens andre bliver alvorligt forgiftede – men man kan ikke vide på forhånd, om ens hund er “en af de heldige”. Derfor er det sikreste at betragte rosiner (og vindruer) som forbudt for alle hunde. Hvis uheldet er ude og din hund får rosiner, kontakt omgående dyrlægen.

Må hunde få havregrød?

Ja, havregrød i simpel form kan hunde godt få i moderate mængder. Havregrød (kogt havregryn med vand) er letfordøjeligt og rig på fibre, og det kan være et fint supplement, især hvis hunden har en sart mave eller brug for mere fiber. Havre indeholder også nogle vitaminer og mineraler som jern og B-vitaminer. Det vigtige er, at havregrøden ikke er tilsat sukker, salt eller mælk. Man bør kun bruge vand til at koge havregrøden til hunden, da mange hunde ikke tåler laktosen i mælk, og sukker/salt er unødvendigt og potentielt skadeligt. Når grøden er kogt og kølet ned til lunken, kan du blande en skefuld i hundens mad eller give den som en lille snack. Som altid: alt med måde – for meget havregrød kan føre til vægtøgning eller løs mave, så giv det kun lejlighedsvis og i små portioner.

Må hunde få is?

Her tolker vi “is” som isdessert (f.eks. flødeis), og svaret er: det bør man generelt undgå at give hunde. Almindelig is, især flødeis, indeholder typisk meget sukker og ofte mælk/fløde, som mange hunde ikke tåler særlig godt. Et par slik af en vaniljeis vil for de fleste hunde ikke være direkte giftigt, men det kan give diarré eller mavepine på grund af laktosen i mælken og den høje sukkermængde. Chokoladeis eller is med nødder/rosiner er direkte farlige på grund af chokoladen og evt. rosiner (meget giftigt). Hvis du gerne vil give din hund noget “is”, kan du overveje at lave en hundevenlig is ved at fryse blendet banan eller yoghurt (laktosefri, uden sukker) til en slags sorbet. Som regel har hunde ikke godt af de ingredienser, der er i menneske-is, så selvom en enkelt lille smagsprøve ikke nødvendigvis skader, er det bedst at tilbyde et sundere alternativ eller lade være.

Må hunde få æble?

Ja, hunde kan godt spise æble. Æblebåde eller -tern kan være en sprød og velsmagende snack til hunden, fuld af fibre og vitaminer. Ligesom med æbler (flertal) som nævnt tidligere, skal man sikre sig at fjerne kernehuset og alle frø, før man giver et stykke æble til sin hund, da frøene indeholder en smule cyanid. Et par bidder skrællet æble uden kernehus er helt fine for de fleste hunde og kan endda hjælpe med at rense tænderne en smule på grund af den sprøde tekstur. Husk at tilbyde i små mængder, da for meget frugt på én gang kan give lidt løs mave på grund af frugtsukker og fibre.

Må hunde få blommer?

Nej, det er ikke tilrådeligt at lade hunde spise blommer. Selve frugtkødet fra en moden blomme er ikke giftigt i sig selv og indeholder vitaminer og sukker som mange andre frugter, men problemet er den store, hårde blommekerne. Blommekernen indeholder cyanogene stoffer (ligesom kirsebærsten og abrikoskerner) der omdannes til cyanid i kroppen – meget farligt for hunde. Derudover udgør kernerne en alvorlig kvælnings- og fordøjelsesrisiko; en hund kan nemt komme til at sluge en hel blomme med sten, hvilket kan forårsage tarmstop. Det er svært at fjerne stenen fra en blomme uden at alt går i smadder, så risikoen for at hunden får fat i stenen er stor. Derfor anbefales det generelt at undgå at give blommer til hunde. Skulle hunden smage et lille stykke blommefrugt en dag (uden sten), er det næppe skadeligt, men det er bedre at vælge sikrere frugter.

Må hunde få pebernødder?

Nej, hunde bør ikke få pebernødder. Pebernødder er små krydrede julesmåkager, der indeholder meget sukker, hvedemel, fedtstof og typisk krydderier som kanel, ingefær og ofte muskatnød. Selvom en enkelt kage næppe vil være dødelig, kan ingredienserne være problematiske: Muskatnød er giftigt for hunde i større mængder og kan give alt fra maveproblemer til neurologiske symptomer (muskatnød indeholder et stof kaldet myristicin, som hunde ikke tåler godt). Desuden kan det høje fedt- og sukkerindhold i kager som pebernødder udløse opkast, diarré eller endda betændelse i bugspytkirtlen hos nogle hunde, især hvis de spiser flere af dem. Endelig er krydderier generelt ikke gode for hundes fordøjelse. Så uanset at det er fristende i juletiden: Lad være med at dele pebernødderne med din hund – find hellere en hundekiks, den kan få i stedet.

Må hunde få chokolade?

Nej, hunde må ikke få chokolade. Chokolade er yderst giftigt for hunde, fordi det indeholder stoffet theobromin (og også koffein) som hunde ikke kan nedbryde effektivt. Selv en tilsyneladende lille mængde chokolade kan forårsage alvorlige symptomer hos en hund: opkast, diarré, hyperaktivitet, hjertebanken, rystelser og anfald – og i værste fald kan det ende med døden, hvis dosen er høj nok eller hunden ikke kommer i behandling. Især mørk chokolade og bagekakao er farlige, da de indeholder mest theobromin, men man skal undgå alle former for chokolade (mælkechokolade og endda hvid chokolade) til hunde. Chokolade er en af de mest almindelige årsager til forgiftning hos hunde i hjemmet, så sørg for at opbevare det uden for hundens rækkevidde.

Må hunde få mandariner?

Ja, hunde kan godt få mandariner i små mængder, ligesom klementiner og appelsiner. En mandarin er sød og mindre syrlig end en appelsin, og mange hunde vil måske finde det appetitligt at smage et stykke. Som med alt citrusfrugt gælder: skrællen og kernerne skal fjernes helt. Skrællen er ikke giftig, men den er svær at fordøje og kan have pesticidrester, og kernerne kan indeholde spor af cyanid og udgør desuden en kvælningsrisiko. Giv kun et par både af en mandarin ad gangen, da for mange kan give hunden løs mave på grund af frugtsyren og sukkeret. Citrusfrugter er ret syrlige, så nogle hunde får måske lidt sur mave, hvis de spiser for meget – hold øje med din hunds reaktion. Men generelt er en lille mandarinbåd eller to en OK godbid.

Må hunde få tomat?

Nej, det anbefales ikke at give hunde tomat. (Se også afsnittet om tomater tidligere.) Selvom det røde, modne tomatkød ikke er det mest giftige i verden, indeholder tomatplanten og især grønne, umodne tomater stoffet solanin, som hunde kan blive forgiftet af. Da det er svært at skelne fuldstændigt, og fordi hunde muligvis kan få fat i dele af planten eller umodne tomater, hvis de lærer at spise tomater, er det sikrest at undgå at give dem smag for det. Tegn på tomatforgiftning kan være savlen, mavepine, diarré, slingren og svaghed. En lille moden tomatbid giver måske ingen symptomer, men generelt: Hundes fordøjelsessystem har ikke brug for tomater, og risikoen (om end lille ved moden tomat) opvejer ikke nogen særlig fordel. Så hold tomaterne til menneskemund, og find en anden godbid til vovsen.

Må hunde få kyllingeben?

Som udgangspunkt nej, hunde bør ikke få kyllingeben – i hvert fald ikke tilberedte kyllingeben fra vores mad. Kogte/stegte kyllingeben er meget farlige, fordi de er små og splintrer let i spidse fragmenter, når hunden tygger på dem. Disse splinter kan sætte sig fast i hundens hals eller, endnu værre, perforere spiserør, mavesæk eller tarme, hvilket kan være livstruende. Selv små kyllingeknogler (som vinger eller lår fra en kylling) udgør en stor risiko efter tilberedning. kyllingeben er blødere og splintrer ikke på samme måde, og nogle råfodringseksperter giver rå kyllingevinger eller -halse under kontrollerede forhold; men selv rå kyllingeben kan udgøre kvælningsfare og har risiko for bakterier. Medmindre man er meget erfaren med råfodring og ved præcis hvad man gør, er det sikreste helt at undgå at give hunden kyllingeben. Hvis du vil give din hund en ben-ting at tygge i, så vælg specifikke tyggeben lavet til hunde eller større rå okseben i passende størrelse under opsyn (og selv dér skal man være forsigtig).

Hvorfor må hunde ikke få chokolade?

Chokolade indeholder stofferne theobromin og koffein, som er meget giftige for hunde, fordi hunde metaboliserer (nedbryder) dem langsomt. Theobromin ligner koffein i virkning og påvirker hundens centrale nervesystem, hjerte og nyrer. Når en hund spiser chokolade, kan theobromin-niveauet i kroppen stige til et punkt, hvor det forårsager symptomer på chok/forgiftning: Hunden kan blive hyperaktiv, få hurtig puls og åndenød, begynde at ryste og få kramper. Derudover kommer ofte opkast og diarré, hvilket kan føre til dehydrering. I alvorlige tilfælde kan indre blødninger, hjertearytmi eller akut hjertesvigt og dødsfald forekomme. Mørk chokolade og kakaopulver er farligst, da de indeholder mest theobromin, men selv lysere chokolade kan gøre skade, især på mindre hunde. Kort sagt: Hundes krop kan ikke håndtere indholdet i chokolade, så det ophober sig som gift – derfor må de aldrig få det.

Må hunde få nektariner?

Ja, hunde kan godt få nektariner i små mængder, men der er samme forbehold som ved ferskner, da en nektarin egentlig er en type fersken (bare med glat skind). Frugtkødet af en moden nektarin er ikke giftigt og indeholder vitaminer, fibre og masser af væske, som kan være en fin lille godbid til hunden. Vigtigt: Fjern stenen i midten fuldstændigt, inden du lader hunden smage. Nektarinkernen er hård og indeholder cyanogene glykosider (kan danne cyanid), ligesom blomme- og ferskensten, og den kan forårsage kvælning eller tarmstop hvis den sluges. Derudover kan skallen på nektarinen have rester af sprøjtemidler, så det kan være en idé at skrælle frugten – eller i det mindste skylle den grundigt. Giv kun nogle få tern eller skiver af nektarinens frugtkød ad gangen, da den søde frugt kan give lidt løs afføring, hvis hunden spiser for meget.

Må hunde få brombær?

Ja, hunde kan godt spise brombær i moderate mængder. Brombær er ligesom blåbær og hindbær generelt sikre for hunde og indeholder en række nyttige antioxidanter, vitaminer (som C-vitamin) og fibre. Mange hunde synes, at friske brombær smager godt, især de sødere modne. Du kan tilbyde din hund et par friske eller frosne brombær som snack. Pas på med for mange – brombær har en del fibre og naturlige sukkerstoffer, som i større mængder kan give lidt mavekneb eller diarré. Som tommelfingerregel er 2-3 brombær ad gangen passende for en mellemstor hund. Undgå produkter med brombærsmag (syltetøj, slik osv.), da de indeholder sukker og andre ting. Men de rene bær plukket fra busken (gerne skyllet hvis de er vilde, for at fjerne evt. pesticid eller urenheder) er fine.

Må hunde få pærer?

Ja, hunde kan godt få pærer i små mængder. Pærer ligner æbler i deres sammensætning: de indeholder en masse vand, nogle fibre og vitaminer som A, B og C. De fleste hunde kan tåle et par stykker moden pære uden problemer, og det kan være en forfriskende snack. Som med æbler skal man passe på kernehuset og kernerne – fjern dem, da pærekerner (ligesom æblekerner) indeholder små mængder cyanidforbindelser og udgør en risiko, hvis hunden tygger dem i sig i større mængde. Skær pæren i mundrette bidder og tilbyd kun lidt ad gangen, fordi for meget frugtsukker og fiber pludseligt kan resultere i blød eller løs afføring. Og giv ikke umodne, hårde pærer – de er sværere at fordøje; vent til pæren er moden og saftig.

Må hunde få oliven?

Ja, hunde kan i princippet godt spise oliven, men det er ikke noget, man normalt giver, og visse forholdsregler er vigtige. Oliven i sig selv (det rene bær fra oliventræet) er ikke giftigt for hunde. Faktisk indeholder de sunde fedtstoffer og E-vitamin. Men oliven, som vi køber dem, er ofte saltede eller marinerede i lage med krydderier, hvidløg osv., og det er et problem. Hvis du vil lade din hund smage en oliven, skal det være en usaltet oliven, der er skyllet fri for lage, og uden sten. Olivenstenen er hård og kan ikke tygges igennem – den kan knække hundens tand eller sætte sig fast i tarmen, hvis den sluges. En enkelt udstenet, usaltet oliven vil næppe gøre skade, men giv ikke store mængder. Den høje fedt i oliven kan give lidt løs mave, og for meget salt (fra oliven der ikke er skyllet nok) kan være skadeligt. Så kort: Oliven er ikke giftige, men pga. salt/sten er de generelt ikke anbefalet som hundesnack.

Må hunde få spidskål?

Ja, hunde kan godt spise spidskål i små mængder. Spidskål er en type hvidkål med lidt mildere og tyndere blade. Ligesom andre kåltyper indeholder den vitaminer (C, K, folat) og fibre, som hunde godt kan få noget godt ud af. Kål er dog kendt for at give gas og potentielt maveuro, fordi det kan være svært at fordøje i større mængder. Hvis du vil give din hund spidskål, så start med en lille finstrimlet portion, måske let dampet eller kogt, for at gøre det nemmere at fordøje. Se an om hunden bøvser meget eller prutter efterfølgende – det er tegn på at mængden skal holdes meget lav. Spidskål er ikke giftigt, men bør kun være en lejlighedsvis snack. Undgå at give hele store kålblade rå, da de kan passere ufordøjet igennem eller give forstoppelse; snit det i små stykker.

Må hunde få kattemad?

Nej, det er generelt en dårlig idé at fodre hunde med kattemad, selvom det ikke er direkte “giftigt”. Kattemad er ernæringsmæssigt sammensat til katte, som har andre behov end hunde.

Må hunde få yoghurt?

Ja og nej – det afhænger af hundens tolerance over for laktose. Yoghurt (især naturel yoghurt uden sukker) indeholder gavnlige mælkesyrebakterier og calcium/protein, som i små mængder kan være udmærket for hunde. Hvis en hund ikke er laktoseintolerant, kan den som regel tåle en skefuld yoghurt uden problemer, og nogle gange bruges lidt yoghurt til at blande i hundens mad for smagens skyld eller som probiotisk tilskud. Dog er mange hunde, især voksne, laktoseintolerante i større eller mindre grad – hvilket vil sige, at de ikke nedbryder mælkesukkeret ordentligt. For dem kan yoghurt (selv den syrnede form) give diarré eller mavekneb. Hvis du vil give din hund yoghurt, så vælg en almindelig fuldfed eller let naturel yoghurt (eller et produkt som A38/kærnemælksprodukt) uden nogen form for sødestoffer, og giv kun lidt. Hold øje med, om hunden får blød mave. Undgå yoghurter med tilsat sukker eller – endnu værre – kunstigt sødet “sukkerfri” yoghurt, da disse kan indeholde xylitol som er ekstremt giftigt for hunde.

Må hunde få havregryn?

Ja, hunde kan godt få havregryn (altså de tørre gryn eller tilberedt som havregrød) i moderat mængde. Havregryn er faktisk en af de bedre kornsorter at give hunde, fordi de er glutenfri og rige på opløselige fibre, der kan være gode for fordøjelsen. Du kan for eksempel koge havregryn med vand til en tyk grød og blande en skefuld i hundens foder for ekstra fiber, hvis hunden har tendens til forstoppelse, eller bruge havregryn i hjemmebagte hundekiks. Rå havregryn kan nogle hunde også spise drysset over mad, men de er lidt tørre, så havregrød er nemmere. Som altid: giv havregryn med måde, da det primært bidrager med kulhydrater og kalorier. En stor skål havregrød er alt for meget – men et par skeer kogt havregrød uden sukker/salt er fint. Og vær sikker på, at havregrynene ikke er tilsat noget (nogle morgenmadsprodukter med havre har sukker/rosiner etc. – dem skal man ikke bruge).

Må hunde få fersken?

Ja, hunde må gerne få fersken, men kun i små mængder og med visse forholdsregler. Det vigtigste er at fjerne den store ferskensten, da den – ligesom andre stenfrugter – indeholder cyanidforbindelser og er en kvælnings- eller blokagerisiko, hvis hunden sluger den. Selve ferskenkødet er sødt og saftigt og indeholder masser af vitaminer (A og C) samt fibre, som kan være en udmærket lille godbid for hunden. Giv kun lidt ad gangen, måske et par små stykker frugtkød til at starte med, for at sikre at hundens mave tolererer det. Nogle hunde kan få lidt blød mave, hvis de spiser for meget fersken på én gang, pga. sukker og fiber. Ferskner har en lodden hud; det kan være en god idé at skrælle den, da den lodne overflade kan irritere munden på nogle hunde og kan have pesticidrester. En skrællet, moden fersken i tern (uden sten) er dog som udgangspunkt en fin sommersnack til din hund i moderation.

Må hunde få persille?

Ja, hunde må gerne få persille i små mængder. Persille (den krøllede eller glatte bladpersille, som krydderurt) er ikke giftig for hunde; faktisk indeholder den vitaminer som A, C og K samt mineraler. Det bliver nogle gange brugt som ingrediens i hundekiks eller som et “åndedrætsfriskende” drys ovenpå hundemad, da persille kan hjælpe mod dårlig ånde. Der er dog ingen grund til at fodre store mængder persille – det skulle heller ikke være appetitligt for de fleste hunde i større portioner. Et par hakkede blade blandet i maden eller som pynt skader ikke og kan give lidt smag og pynt. Man skal blot sikre sig, at det er almindelig persille (Petroselinum crispum) man giver; en anden plante kaldet skærmblomst-persille (også kendt som “hundepersille”) er ekstremt giftig, men den ligner ikke den spiselige persille og er sjældent i haver. Altså, almindelig persille fra supermarkedet er helt fin i små doser til vovsen.

Må hunde få rå okseben?

Rå okseben kan under visse omstændigheder gives til hunde som tyggeben, men der skal udvises forsigtighed. Fordelen ved okseben (fx store marvben eller led fra okse) er, at de ikke splintrer så skarpt som kogte ben kan, og mange hunde elsker at gnave dem rene for kødrester og marv. Gnavearbejdet kan hjælpe med at rense hundens tænder for plak. Men der er risici: Rå ben kan bære bakterier som fx salmonella, så man skal være opmærksom på hygiejne for både hund og omgivelser. Desuden kan meget hårde okseben – især vægtbærende knogler fra voksne køer (som lårbensknogler) – være så hårde, at hunden kan knække en tand på dem. Man bør vælge et råt okseben, der passer til hundens størrelse (for stort til at sluge, men ikke så massivt at det er som at bide i sten). Altid giv rå ben under opsyn: hvis der splintrer mindre stykker af eller når hunden har gnavet meget, så tag benet væk for at undgå, at hunden sluger store stumper. Rå okseben må aldrig være kogt eller stegt – tilberedning gør dem farligt sprøde. Sammenfattende: Ja, mange hunde kan få glæde af et råt okseben som en lejlighedsvis tandbørste-tyggeting, men hold øje med hunden, vælg benet med omhu, og vær opmærksom på tandrisiko og hygiejne.

Må hunde få bacon?

Teknisk set kan hunde godt tåle bacon i meget små mængder, men det frarådes kraftigt at give det. Bacon indeholder ekstremt meget fedt og salt – langt mere end hvad der er sundt for en hund. Hvis en hund spiser bacon, kan det akut give opkast eller diarré på grund af fedtet, og på sigt kan det udløse pancreatitis (betændelse i bugspytkirtlen), en smertefuld og farlig tilstand, fordi bugspytkirtlen overbelastes af det fede måltid. Det høje saltindhold kan også føre til saltforgiftning eller i mildere tilfælde stor tørst og dehydrering. Derudover tilfører bacon ingen gavnlige næringsstoffer, det er “tom energi” med risiko. En enkelt lille baconstrimmel stjålet fra køkkenbordet vil nok ikke dræbe en hund, men det er bestemt ikke noget, man bør give med vilje. Hvis du vil forkæle din hund med noget “kød-guf”, så giv hellere et stykke kogt, magert kød uden krydderier eller måske lidt tørret oksekød lavet til hunde. Bacon er bedst forbeholdt menneskebrunch og ikke hundemaver.

Må hunde få flødeskum?

Som udgangspunkt nej – du bør ikke give hunde flødeskum. Flødeskum er pisket fløde og indeholder derfor meget fedt samt laktose (mælkesukker). De fleste hunde har svært ved at fordøje laktose, og indtagelse af flødeskum kan føre til maveproblemer som diarré eller opkast. Samtidig kan det høje fedtindhold være en belastning for bugspytkirtlen og på sigt bidrage til overvægt. Nogle gange ser man “puppuccinos” (en lille kop flødeskum) tilbydes til hunde på caféer – en lille slat usødet flødeskum til en hund, der ikke er laktoseintolerant, er sjældent katastrofal, men det har ingen sundhedsmæssig værdi. Hvis du ved, at din hund tåler mejeriprodukter, og den får en teskefuld flødeskum som smagsprøve en enkelt gang, sker der nok ikke noget. Men generelt: flødeskum og andre fede mejeriprodukter hører ikke til i hundens kost, så det er bedst at undgå det for at skåne hundens mave og undgå unødvendige kalorier.

Må hunde få karry?

Nej, hunde skal ikke have karry. Karry er en krydderiblanding, der typisk indeholder stærke ingredienser som gurkemeje, spidskommen, koriander, sennepsfrø og ofte chili eller peber – nogle blandinger kan også indeholde hvidløg eller løgpulver. Denne krydderikombination kan være meget irritabel for en hunds fordøjelsessystem. Hvis en hund får mad krydret med karry, kan det resultere i alt fra savlen, halsbrand og tørst til opkast og diarré kort efter. Stærke krydderier kan også potentielt forårsage gastritis (maveirritation) hos hunde. Derudover kan de enkelte komponenter, som nævnt, indeholde ting der er direkte skadelige (løgpulver/hvidløgspulver er giftigt for hunde). Så selvom du måske har en rest karryret, der ser “ren” ud, er det bedst ikke at dele den med hunden. Hold dig til mad uden krydderier til din hund – deres smagsløg og mave har ikke behov for den slags stærke sager.

Må hunde få chips?

Nej, det er ikke godt for hunde at få chips. Kartoffelchips (eller lignende snacks) er typisk friturestegte og kraftigt saltede, ofte også krydrede med løgpulver, hvidløgspulver eller andre smagsforstærkere, som er direkte skadelige eller i det mindste usunde for hunde. Den høje mængde salt kan forstyrre hundens saltbalance; i milde tilfælde gør det hunden meget tørstig og kan give opkast eller diarré, og i værre tilfælde kan det føre til saltforgiftning med neurologiske symptomer. Fedtet i chips kan give akut diarré eller opkast og over tid bidrage til overvægt og risiko for bugspytkirtelbetændelse. Desuden indeholder chips ingen næringsstoffer, som hunden har brug for – det er tomme kalorier. Hvis hunden snupper en enkelt usaltet chip, sker der sandsynligvis ikke noget alvorligt, men det bør absolut ikke blive en vane eller en godbid, man giver. Der findes langt bedre og sundere snacks til hunde end chips.

Må hunde få tun i vand?

Ja, hunde kan godt få en smule tun i vand (dåsetun i vandlage) en gang imellem. Tun i vand er at foretrække fremfor tun i olie, da det ikke har det ekstra unødvendige fedtlag. Når du giver hunden tun fra dåse, så dræn det godt, især hvis der er tilsat salt i vandlagen – og vælg helst en variant uden salt, hvis muligt. Tunfisk er rig på protein og omega-3-fedtsyrer, som generelt er gavnligt for hunde. Udfordringen med tun (som nævnt under tun tidligere) er ophobning af tungmetaller, særligt kviksølv, i kødet. Derfor skal tun kun være en lejlighedsvis godbid og ikke en fast del af kosten; f.eks. en skefuld tun blandet i foderet som smagsgiver en gang imellem. Sørg også for, at tunen ikke er krydret med løg, hvidløg eller andre tilsætninger. Sammenfattende: Lidt ren tun fra dåse i vand er fint som en ekstra godbid af og til, men giv det i moderation og undgå de salte og olieholdige versioner.

Må hunde få hytteost?

Ja, hunde kan som regel godt få hytteost i små mængder. Hytteost (cottage cheese) er en friskost med relativt lavt laktoseindhold sammenlignet med mælk, og den er rig på protein og calcium. Mange hunde tåler en spiseskefuld hytteost fint og kan lide smagen. Faktisk anbefaler nogle dyrlæger hytteost sammen med kogt ris som en mild diæt ved mavetilfælde, da den protein er letfordøjelig. Men: Selvom laktoseindholdet er lavere, kan hunde med udtalt laktoseintolerance stadig få løs mave af hytteost, så introducer det forsigtigt. Vælg en hytteost uden smagsgivere (ingen tilsatte løg, purløg osv. – bare ren hytteost). Giv kun et par skeer ad gangen som topping på foderet eller en lille snack. Hold øje med eventuelle tegn på ubehag eller allergi (meget sjældent, men nogle hunde kan have mælkeproteinallergi). Generelt er hytteost et udmærket lille tilskud, hvis hunden kan lide det og tåler det.

Må hunde få A38?

Ja og nej – det afhænger af hundens laktosetolerance. A38 er et syrnet mælkeprodukt (tykmælkstype) med levende mælkesyrebakterier, som mange mennesker spiser for fordøjelsens skyld. For hunde kan A38 i princippet have lignende gavnlige effekter, da de probiotiske bakterier kan være gode for tarmfloraen, og produktet har mindre laktose end almindelig mælk på grund af syrningen. Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, kan den godt tåle en lille skefuld A38 blandet i maden eller slikket fra skeen. Det kan især være nyttigt efter antibiotikabehandling eller ved mild ubalance i maven for at re-etablere gode bakterier. Men mange hunde er som sagt laktoseintolerante i større eller mindre grad – for dem kan selv A38 forårsage diarré eller gas. Start eventuelt med en teske og se, hvordan hunden reagerer. Er alt fint, kan du en gang imellem give et par skeer. Er der tegn på dårlig mave, så undgå fremover. Alt i alt: A38 er ikke farligt og kan være gavnligt, men giv det kun, hvis din hund kan tåle mælkeprodukter.

Må hunde få brød?

Ja, almindeligt brød (hvedebrød eller fuldkornsbrød uden “farlige” ingredienser) kan hunde godt spise i små mængder, men det har sine begrænsninger. Et stykke lyst brød eller grovbrød er ikke giftigt for hunde og kan bruges som en lille fyldig godbid. Dog bør brød kun gives lejlighedsvis og i moderate mængder af et par grunde: For det første indeholder det primært kulhydrater og ofte salt, og det giver ikke den ernæring, en hund har brug for (det mætter bare midlertidigt). For det andet kan for meget brød bidrage til overvægt. Hvis du giver brød, så sørg for det ikke indeholder noget løgpulver, rosiner, chokolade eller nødder, som nogle specialbrød kan have – de ting er giftige for hunde. Hold dig til en lille skorpe eller en tern som godbid. Nogle hunde elsker en skive rugbrød eller franskbrød; det er fint som en snack af og til, men skal ikke erstatte deres rigtige hundefoder. Også vigtigt: giv ikke dej (rå dej er farligt, da det kan udvide sig i maven og producere alkohol), men bagt brød er ok.

Må hunde få kokos?

Ja, hunde kan godt spise kokos i små mængder. Kokosnød-kød (det hvide indre) indeholder mellemkædede fedtsyrer og en smule fibre, og er ikke giftigt for hunde. Mange hunde kan lide smagen af kokos. Man skal dog give det med måde: kokos er ret fedtholdigt, og for meget kokosfedt kan give diarré eller opkast hos hunde, da deres maver måske ikke er vant til det. Hvis du giver frisk kokos, så fjern den brune hårde skal helt – hunden skal kun spise det hvide kød. Tørret kokos (uden sukker) kan også gives i små mængder. Kokosolie bruges nogle gange til hunde i små doser for pelsens skyld, og det tolereres typisk fint, men igen er nøgleordet lidt ad gangen. Undgå kokosprodukter med tilsat sukker eller konserveringsmidler (fx sukkersødet kokospålæg eller kager med kokos). En teskefuld kokosolie eller en lille terning frisk kokos som godbid er ok. Som bonus indeholder kokos også laurinsyre, som kan have antibakterielle egenskaber, men det betyder ikke at mere er bedre – hold dig til små smagsprøver.

Må hunde få okseben?

Generelt frarådes det at give kogte okseben til hunde, men store okseben kan under opsyn være acceptable. Lad os skelne: Kogte okseben (fx en rist af kogte okseribben eller rester fra suppeben, der har været kogt) bliver hårde og splintrer let i skarpe stykker. Disse splinter kan forvolde stor skade i hundens mund eller indre organer og skal undgås. Rå okseben, særligt de store marvben eller led fra kvæg, er en udbredt tygge-godbid i råfodringskredse, da de sjældent splintrer på samme måde. Men selv rå okseben er ikke helt uden risiko: de kan være så hårde, at hunden kan knække en tand på dem, og hvis hunden får bidt mindre stykker af, kan disse stykker udgøre en fare, hvis de sluges. Desuden kan rå knogler have bakterier, som man skal være opmærksom på hygiejnisk. Hvis du vil give din hund et okseben, er det sikreste at købe et råt, frisk okseben fra slagteren, der passer i størrelse til hunden (helst så stort, at hunden ikke kan få det hele ind i munden), og kun lade hunden gnave under opsyn i kortere perioder. Tag benet væk, når de større dele af blødt kød og marv er spist, så den ikke knaser for meget af selve knoglen i sig. Undgå alle former for varmebehandlede (kogte, bagte, røgede) ben. Så: rå okseben – måske, under opsyn; kogte okseben – nej.

Må hunde få iceberg salat?

Ja, hunde kan godt spise iceberg-salat, men der er ikke meget næring i det, og det kan give lidt tynd mave i større mængder. Iceberg består mest af vand (over 90%) og en smule fibre. Det er ikke giftigt, så hvis din hund hapser et salatblad eller du giver et par sprøde strimler, gør det ingen skade og kan være lidt sjovt for hunden at knase på. Men fordi iceberg indeholder så meget vand og relativt lidt af alt andet, kan for meget af det passere hurtigt igennem systemet og resultere i løs afføring. Der er heller ingen særlige vitaminer at hente (udover måske lidt K-vitamin), så det er ikke et nødvendigt tilskud til hundens kost. Nogle hunde kan dog lide den forfriskende crunch af et køligt salatblad, og det er helt fint som en harmløs snack. Bare husk: giv et par bidder, ikke en hel salathoved, og observer om hunden kan lide det og ikke får ondt i maven. Hvis hunden ikke interesserer sig for salat, går den heller ikke glip af noget vigtigt.

Må hunde få grønne bønner?

Ja, hunde må gerne få grønne bønner (haricots verts), og det er faktisk en af de anbefalede grøntsager til hunde – men giv dem helst tilberedte. Grønne bønner er lave i kalorier, fyldt med fibre og indeholder en del vitaminer og mineraler. De kan være gode som en sund godbid, især for hunde der skal tabe sig, da de mætter uden at give mange kalorier. Det er dog bedst at servere grønne bønner let kogte eller dampede (uden salt og krydderi), da rå grønne bønner indeholder lektiner, som kan være svære at fordøje og i større mængde kan give opkast eller diarré. Let kogning neutraliserer disse lektiner. Mange hunde kan også spise et par rå grønne bønner uden problemer, men for en sikkerheds skyld anbefales det at tilberede dem kort. Skær eventuelt bønnerne i mindre stykker for små hunde. Husk at undgå bønner fra dåse, da de ofte er tilsat salt. Alt i alt er grønne bønner en fin og sikker snack eller tilskud til hundemaden i moderate mængder.

Må hunde få salat?

Hvis vi taler om salatblade generelt (f.eks. hovedsalat, romaine, babysalat), så ja – hunde kan godt spise de fleste slags salatblade, men det er ikke nødvendigt for dem. Salat er overvejende vandholdigt og indeholder kun få kalorier og næringsstoffer. Det er ikke skadeligt i sig selv, så et blad eller to af fx romaine eller krølsalat, som hunden måske tigger, er der intet farligt ved. Som med iceberg kan for meget salat (især visse typer som iceberg) forårsage midlertidig diarré, fordi der er meget vand og fiber. Mørkere grønne salater som romainesalat, spinatblade (som dog teknisk er en spinat, ikke salat), ruccola osv. har flere vitaminer, men kan også smage bittert, og ikke alle hunde vil finde dem interessante. Overordnet: Det gør ikke noget at give hunden en smagsprøve på salat, men man skal ikke forvente, at det giver dem noget ernæringsmæssigt vigtigt. Undgå salatdressinger – løg, hvidløg, olie, krydderier osv. i dressing er ikke godt for hunden. Blot det rene, vaskede salatblad.

Må hunde få squash?

Ja, hunde kan godt spise squash. I Danmark refererer “squash” ofte til zucchinien (grøn squash), og denne grøntsag er sikker for hunde at indtage. Squash er mild i smagen, består mest af vand og lidt fibre, og har nogle vitaminer som A og C. Du kan servere squash til din hund enten rå i små stænger/tern, eller let kogt/dampet uden krydderier. Mange hunde kan lide den bløde konsistens af kogt squash eller den let sprøde af rå – det kan også blandes i hundens mad. Fordelen er, at det er kaloriefattigt, så det kan bruges som slankeguf. Der er ingen kendte toksiner i squash (i modsætning til fx rå kartofler eller løg), så det er ganske ufarligt. Det eneste at bemærke er, at alt med fiber skal introduces gradvist: giv ikke en hel skål squash første gang, men begynd med et par stykker, så hunden vænner sig til det. Ellers kan ny fiberrig kost give lidt løs afføring midlertidigt. Men alt i alt er squash en af de grøntsager, du roligt kan dele med din hund.

Må hunde få rå kartofler?

Nej, hunde bør ikke spise rå kartofler. Rå kartofler indeholder solanin, et giftstof, som kan forårsage alt fra mave-tarm-irritation til mere alvorlige symptomer hos hunde (og mennesker) ved større indtag. Solanin findes især i kartoffelplanten, spirer og grønne områder af kartoflen, men også i mindre grad i selve rå kartoffelknolden. Hunde der spiser rå kartoffel kan få savlen, opkast, diarré og i værste fald påvirkning af centralnervesystemet (hvis der indtages meget). Heldigvis smager rå kartoffel ikke specielt tiltalende for de fleste hunde, men nogle hunde kan finde på at tygge på dem. Hvis din hund får fat i en rå kartoffel, er det bedst at stoppe den. Kogte kartofler derimod er okay (solanin bliver ødelagt ved høj varme), men rå er et no-go. Så sørg for at opbevare kartofler utilgængeligt for hunden, og giv aldrig rå kartoffel som legetøj eller snack.

Må hunde få ostepops?

Nej, hunde bør ikke få ostepops (osterejer / ostekugler eller hvad man nu kalder de der sprøde ostesnacks). Disse snacks er menneske-guf fyldt med salt, fedt og kunstige smagsstoffer – alt sammen noget, der ikke er godt for hunde. Ostepops indeholder ofte pulveriseret ostesmag som kan inkludere løgpulver eller hvidløgspulver for at give ekstra smag, og som vi ved er løg/hvidløg giftigt for hunde. Desuden er de typisk stegt i olie (meget fedt) og kraftigt saltet for at smage godt for os mennesker. Hvis en hund spiser ostepops, kan det føre til akut mavepine, opkast eller diarré pga. fedt og krydderier. Over længere sigt vil sådanne snacks bidrage til overvægt og risiko for pancreatitis. En enkelt ostepops stjålet fra gulvet vil nok ikke gøre stor skade, men det skal absolut ikke være en godbid, man giver med vilje. 

Må hunde få lakrids?

Nej, hunde bør ikke få lakrids. De kan ikke fordøje lakrids ordentligt, og det kan føre til diarré, opkast eller andre maveproblemer.

Må hunde få bananer?

Ja, hunde kan godt spise banan i små mængder. Bananer er rige på vitaminer, men de indeholder også meget frugtsukker, så giv kun lidt som en lejlighedsvis godbid.

Må hunde få røget laks?

Nej, undgå at give hunde røget laks. Røget laks har et højt saltindhold og indeholder røgstoffer, som hundens krop ikke har godt af.

Må hunde få citron?

Det frarådes generelt at give hunde citron. Små smagsprøver er næppe farlige, men citronens syre og stoffer (psoralener) kan irritere maven – især i større mængder.

Må hunde få kål?

Ja, hunde kan godt spise kål i mindre mængder. Kål er ikke giftigt og indeholder vitaminer, men store mængder kan give luft i maven og ubehag.

Må hunde få bladselleri?

Ja, hunde må gerne få bladselleri i små bidder. Selleri er kalorielet og ikke giftigt, men for meget kan give løs mave, så giv det kun i moderate mængder.

Må hunde få sodavandsis?

Nej, hunde bør ikke få sodavandsis. Disse is indeholder store mængder sukker (eller kunstige sødestoffer), som kan give hunden maveproblemer og er usunde for den.

Må hunde få rødbeder?

Ja, hunde kan godt få lidt rødbede. Rødbeder er ikke giftige og indeholder nyttige næringsstoffer, men for meget kan give maveuro (og endda farve hundens urin eller afføring midlertidigt).

Må hunde få risengrød?

Kun i meget begrænset omfang. Risengrød indeholder mælk og sukker, som mange hunde ikke tåler godt – hvis din hund ikke er laktoseintolerant, kan en lille skefuld måske gå an, men generelt bør risengrød undgås for at forebygge maveproblemer.

Må hunde få lamme knogler?

Hunde kan i nogle tilfælde gnave på rå lammeben under opsyn, men det anbefales generelt ikke. Lamme knogler kan være svære at fordøje og kan splintre, så der er risiko for skader – hvis du alligevel giver et lammeben, skal det være råt, stort og hunden skal holdes under opsyn.

Må hunde få edamame bønner?

Ja, hunde kan godt tåle edamamebønner i små mængder. Edamame (sojabønner) er ikke giftige for hunde, men giv dem kogt og usaltet – og uden bælgen – da for mange bønner kan forårsage mavebesvær.

Må hunde få vingummi?

Nej, hunde må ikke få vingummi. Vingummier indeholder store mængder sukker og ofte sødestoffet xylitol, som er meget giftigt for hunde og kan føre til alvorlige blodsukkerfald.

Må hunde få riskiks?

Ja, en lille usaltet riskiks kan hunde godt få som snack en gang imellem. Det er ikke giftigt, men riskiks har lav næringsværdi og kan indeholde salt, så det bør kun gives i meget små mængder.

Må hunde få fiskefrikadeller?

Nej, hunde bør ikke spise fiskefrikadeller fra menneskemad. Disse indeholder ofte salt og krydderier (f.eks. løg), som hunde ikke tåler og kan blive syge af.

Må hunde få græsk yoghurt?

Ja, hunde kan godt få lidt neutral græsk yoghurt. Det er proteinrigt og kan gavne fordøjelsen, men vælg en variant uden sukker og sørg for, at hunden tåler laktose – giv kun en lille skefuld som smagsprøve.

Må hunde få kikærter?

Ja, hunde kan godt få kogte kikærter i moderate mængder. Kikærter indeholder protein og fiber, men for mange kan give maveproblemer, så giv kun få ad gangen og helst uden krydderier eller salt.

Må hunde få rugbrød med kerner?

Rugbrød med kerner er ikke giftigt, men det er tungt for hundens mave. Mange hunde får diarré eller ubehag af rugbrød, da korn og kerner er svære at fordøje, så hvis det overhovedet gives, skal det kun være et meget lille stykke og kun hvis hunden tåler det.

Må hunde få valnødder?

Nej, det frarådes at give hunde valnødder. Valnødder kan indeholde skimmelgifte og er meget fedtholdige, hvilket kan medføre opkast, diarré eller endda forgiftning hos hunde.

Må hunde få olivenolie?

Ja, hunde må gerne få olivenolie i små mængder. En lille smule olivenolie blandet i maden kan gavne hundens hud og pels – men giv kun få dråber ad gangen, da for meget olie kan give diarré.

Må hunde få bananskræl?

Nej, hunde bør ikke spise bananskræl. Banan-skrællen er svær for hunden at fordøje og kan forårsage opkast eller forstoppelse, selvom selve skrællen ikke er giftig.

Må hunde få salt?

Nej, man bør ikke give hunde ekstra salt. For meget salt kan føre til saltforgiftning hos hunde, med symptomer som opkast, diarré, kramper og i værste fald livstruende dehydrering.

Må hunde få pistacienødder?

Nej, hunde bør ikke få pistacienødder. Pistacienødder er typisk saltede og meget fede, hvilket kan give hunden maveproblemer og potentielt udløse bugspytkirtelbetændelse; desuden kan der være risiko for skimmelstoffer i nødderne.

Må hunde få kogte okseben?

Nej, hunde må ikke få kogte okseben. Kogte ben splintrer let og kan forårsage alvorlige skader i hundens mund, hals eller tarmsystem, hvis skarpe splinter sætter sig fast.

Må hunde få skyr?

Ja, hunde kan godt få en smule skyr, forudsat at de tåler laktose. Skyr er fedtfattigt og proteinrigt, men giv kun en lille mængde uden sukker, da mejeriprodukter kan give maveproblemer hos følsomme hunde.

Må hunde få fiskefilet?

Undgå at give hunden panerede fiskefileter fra middagsbordet. Disse er ofte stegt i fedtstof og tilsat salt eller krydderier, som hunde ikke har godt af. Rent, kogt fiskekød uden panering eller krydderier er derimod okay for hunde i små mængder.

Må hunde få radiser?

Radiser er ikke giftige for hunde, men de er skarpe i smagen og kan give luft i maven. En enkelt lille skive radise er næppe farlig, men generelt anbefales det ikke at give hunde radiser, da de kan irritere mund og mave.

Må hunde få selleri?

Ja, hunde kan godt få selleri i små mængder. Selleri (både bladselleri og knoldselleri) indeholder vitaminer og er ikke giftigt, men giv det skåret i små stykker og kun lidt ad gangen for at undgå mavebesvær.

Må hunde få kylling?

Ja, hunde må gerne få kyllingekød. Rent, gennemstegt kylling uden krydderier og ben er en fremragende proteinkilde til hunde. Undgå rå kylling (pga. bakterierisiko) og giv aldrig kogte kyllingeben, da de kan splintre.

Må hunde få fisk?

Ja, hunde kan godt få fisk. Fisk er sundt for hunde som proteinkilde og indeholder omega-3 fedtsyrer – sørg blot for at fisken er tilberedt uden krydderier, og at alle fiskeben er fjernet, inden hunden spiser den.

Må hunde få græskar?

Ja, hunde må gerne få græskar. Kogt græskar eller ren græskarpuré (uden sukker) indeholder fibre og vitaminer, som kan gavne fordøjelsen. Giv det kun i moderate mængder som supplement til kosten.

Må hunde få and?

Ja, hunde kan godt få andekød i små mængder. Rent, gennemstegt andekød uden krydderier er ikke giftigt for hunde, men det er fedtholdigt, så giv kun lidt ad gangen. Lad være med at give kogte andeben, da de kan splintre og skade hunden.

Må hunde få smør?

Nej, hunde bør ikke spise smør. Det høje fedtindhold i smør kan hurtigt forårsage diarré eller urolig mave hos hunde og kan i værste fald belaste bugspytkirtlen; en lille smagsprøve er ikke giftig, men det er generelt meget usundt for hunden.

Må hunde få spareribs ben?

Nej, hunde må ikke få spareribs-ben. Kogte ribben fra gris splintrer nemt og kan skade hundens mund eller indre organer, hvis de sluges. Rå svineben frarådes også på grund af risikoen for bakterier og parasitter.

Må hunde få antihistamin?

Visse antihistaminer kan anvendes til hunde mod allergi, men det skal altid ske i samråd med en dyrlæge. Giv aldrig din hund antihistamin (eller anden medicin) uden dyrlægens anvisning og korrekte dosering.

Må hunde få tun i olie?

Små mængder tun i olie kan hunde godt tåle en sjælden gang. Vær dog forsigtig: dåsetun indeholder ofte en del salt, og olien gør det meget fedtholdigt – desuden kan tun ophobe tungmetaller. Giv derfor kun en lille smule lejlighedsvis, ikke som en fast del af hundens kost.

Må hunde få creme fraiche?

Nej, hunde bør ikke få creme fraiche. Creme fraiche er rig på fedt og laktose, hvilket ofte giver hunde diarré og mavepine, da de fleste hunde har svært ved at fordøje det.

Må hunde få majskolber?

Nej, hunde må ikke få majskolber. Selve kolben er ufordøjelig for hunde og kan forårsage en livsfarlig tarmblokering, hvis hunden sluger den. Hund må gerne spise majskerner i små mængder, men altid skær kernerne fra kolben først.

Må hunde få rå kyllingeben?

Rå kyllingeben splintrer ikke så let som kogte, og mange hunde kan tygge dem forsigtigt under opsyn. Det anses som relativt sikkert i forbindelse med råfodring (BARF), men der er altid en risiko – giv kun rå kyllingeben af passende størrelse, hold øje med hunden, og undgå kogte kyllingeben helt.

Må hunde få kogt broccoli?

Ja, hunde kan godt få kogt broccoli i små mængder. Broccoli indeholder vitaminer og er ikke giftigt, men giv det kun som et lille tilskud – for meget broccoli (især rå) kan irritere hundens mave og give gas.

Må hunde få hvidkål?

Ja, hunde kan spise hvidkål i små mængder. Hvidkål er ikke giftigt og indeholder vitaminer, men ligesom andet kål kan det give luft i maven og ubehag, hvis hunden får for meget på én gang.

Må hunde få majs på dåse?

Hunde kan godt tåle majs, men pas på med majs på dåse, da det ofte er tilsat salt. Hvis du vil give hunden dåsemajs, så skyl kernerne grundigt for at fjerne overskydende salt og giv kun en lille portion. Generelt er det bedre at give friske eller frosne majskerner (kogt uden salt), da hunde har lettere ved at tåle dem.

Må hunde få søde kartofler?

Ja, hunde må gerne få søde kartofler, men kun når de er tilberedte. Rå søde kartofler (ligesom rå kartofler generelt) indeholder stoffer som kan være skadelige for hunde, men kogte eller bagte søde kartofler er sikre og næringsrige – giv dem dog kun i moderate mængder.

Må hunde få alnok?

Alnok (cetirizin) kan i visse tilfælde bruges til hunde mod allergi, men det skal altid ske efter dyrlægens anvisning. Du bør aldrig selv medicinere din hund med Alnok eller anden human medicin uden at konsultere en dyrlæge om korrekt dosering.

Må hunde få spegepølse?

Nej, hunde bør ikke få spegepølse. Spegepølser indeholder meget salt og ofte krydderier som hvidløg, der er giftigt for hunde, så denne form for pålæg er uegnet for en hund.

Må hunde få pomfritter?

Nej, hunde bør ikke få pomfritter. Pomfritter er gennemstegt i fedt og stærkt saltede, hvilket kan give hunden akut mavebesvær (fx diarré) og er generelt meget usundt for hundens helbred.

Må hunde få persillesovs?

Nej, det anbefales ikke at give hunde persillesovs. Persillesovs indeholder typisk mejeriprodukter (fløde/mælk), mel og salt, som kan give hunden dårlig mave og som hunde ikke har brug for i deres kost.

Må hunde få rød peberfrugt?

Ja, hunde kan godt få rød peberfrugt i små mængder. Rød peberfrugt er ikke giftig og er rig på vitaminer; giv den skåret i små stykker uden kerner og stok. Som med alt grønt bør det kun være et lille supplement, da for meget kan give lidt maveuro.

Må hunde få ingefær?

Ja, hunde kan tåle en smule ingefær. En lille mængde ingefær kan faktisk lindre kvalme og have antiinflammatoriske egenskaber, men for meget ingefær kan irritere hundens mave – giv derfor kun en meget lille dosis ad gangen.

Må hunde få kokosolie?

Ja, kokosolie er som udgangspunkt uskadeligt for hunde i små mængder. Nogle hundeejere giver en lille teskefuld kokosolie for at fremme sund hud og pels, men pas på med større mængder, da det høje fedtindhold kan give diarré.

Må hunde få cashewnødder?

Ja, hunde kan godt få cashewnødder i små mængder. Usaltede cashewnødder er ikke giftige for hunde, men de er fede, så giv højst et par stykker som godbid – for mange nødder (eller saltede nødder) kan give maveproblemer.

Må hunde få fløde?

Nej, hunde bør ikke få fløde. Fløde indeholder meget fedt og laktose, og de fleste hunde får diarré eller mavepine af så fede mejeriprodukter.

Må hunde få rødkål?

Ja, hunde kan godt spise rødkål i små portioner. Rødkål er ikke giftigt og indeholder vitaminer, men ligesom med hvidkål og andet kål kan større mængder give hunden gas i maven og ubehag.

Må hunde få mælkeprodukter?

De fleste voksne hunde tåler mælkeprodukter dårligt. Små smagsprøver af laktosefattige produkter som lidt ost eller yoghurt kan nogle hunde godt tåle, men mælk, fløde og is giver ofte diarré. Generelt bør mælkeprodukter begrænses eller undgås, medmindre du ved, at din hund kan tåle dem.

Må hunde få granatæble?

Det er bedst at undgå at give hunde granatæble. Selvom granatæble ikke er direkte giftigt, indeholder det mange kerner og tanniner, som let kan give hunden dårlig mave (opkast eller diarré) i større mængder. En enkelt kerne eller to gør næppe skade, men frugten som helhed er ikke en ideel hundesnack.

Må hunde få kogt æg?

Ja, hunde må gerne få kogt æg. Æg er en god proteinkilde, og et hårdkogt æg (afkølet og uden salt/krydderier) kan gives som en lille godbid. Som med alt andet skal det gives i moderate mængder.

Må hunde få lakseskind?

Ja, hunde kan godt få lakseskind, forudsat at det er tilberedt og uskrydret. Lakseskind indeholder sunde omega-3 fedtsyrer, men det er også fedtholdigt, så giv kun en lille smule ad gangen som en sprød godbid.

Må hunde få kartoffelmos?

Lidt plain kartoffelmos uden salt, smør eller mælk skader ikke en hund. Men den kartoffelmos vi mennesker spiser indeholder ofte mejeriprodukter og salt, som hunde bør undgå – så hvis hunden skal smage kartoffelmos, bør det kun være en lille skefuld af en helt neutral mos.

Må hunde få svineben?

Nej, hunde må ikke få svineben. Svineknogler (især når de er tilberedte) har tendens til at splintre og kan forvolde alvorlige indre skader. Rå svineben er heller ikke optimale på grund af risiko for bakterier og parasitter, så det sikreste er at undgå svineben helt.

Må hunde få torskerogn på dåse?

Ja, hunde kan godt få torskerogn fra dåse i små mængder. Torskerogn er mager og proteinrig og indeholder gavnlige omega-3 fedtsyrer samt vitaminer. Vær dog opmærksom på saltindholdet i dåsetorskerogn og giv det kun som en lille lejlighedsvis godbid, ikke som daglig kost.

Må hunde få flæskesvær?

Nej, hunde bør ikke få flæskesvær. Flæskesvær er ekstremt fedtholdige og ofte stærkt saltede, hvilket kan give hunden akut mavebesvær (opkast/diarré) og på sigt øge risikoen for pancreatitis og overvægt.

Må hunde få koldskål?

Hvis din hund tåler laktose, kan en lille smule koldskål måske nydes, men generelt frarådes det. Koldskål indeholder mejeriprodukter og sukker, som mange hunde får dårlig mave af – derfor bør det kun gives i mikroskopiske mængder eller slet ikke, alt efter hvor sensitiv hundens mave er.

Må hunde få pølser?

Nej, hunde bør ikke få pølser. Almindelige pølser indeholder store mængder salt og fedt samt ofte krydderier (som løgpulver) der er skadelige for hunde, så det er bedst at undgå at give hunden pølsestykker.

Må hunde få havregryn med mælk?

Havregryn i sig selv er ikke skadeligt for hunde, men havregrød lavet på mælk bør undgås, da de fleste hunde ikke tåler laktosen. Hvis du vil give hunden havre, så kog havregrynene i vand uden sukker eller salt, og giv kun en lille portion som smagsprøve.

Må hunde få råt oksekød?

Mange hunde kan godt tåle at spise råt oksekød, men der er en vis risiko for bakterier og parasitter. Hvis du vil fodre med råt kød (BARF-diæt), skal kødet være af god kvalitet og håndteres hygiejnisk. Er du det mindste i tvivl, er det sikrere at give hunden gennemstegt oksekød uden krydderier.

Må hunde få kefir?

Ja, hunde kan godt få kefir i små mængder. Kefir er en fermenteret mælkedrik med probiotika, som kan være gavnligt for hundens fordøjelse. Sørg for at det er naturel kefir uden sukker, og start med en lille smule for at sikre, at hunden tåler det (der er stadig lidt laktose tilbage).

Må hunde få frikadeller?

Nej, hunde bør ikke få frikadeller. Hverken hjemmelavede eller købte frikadeller er egnede, da de typisk indeholder løg og salt i større mængder, hvilket er skadeligt for hunde.

Må hunde få rå laks?

Nej, hunde bør ikke få rå laks. Rå laks (især fra Stillehavsområdet) kan indeholde en parasit, der forårsager “salmon poisoning” og kan være dødelig for hunde. Laks skal altid tilberedes grundigt, før hunden får lov at spise den.

Må hunde få vandmelon skrald?

Nej, hunde må ikke få vandmelonskræl. Vandmelonens grønne skal er svært fordøjelig og kan forårsage maveproblemer eller endda blokere tarmen, hvis større stykker sluges. Det sikreste er kun at give hunden lidt af det røde frugtkød uden skrald som en frisk godbid.

Må hunde få røde pølser?

Nej, røde pølser er heller ikke egnede for hunde. Ligesom andre pølser indeholder de alt for meget salt, fedt og ofte krydderier, som kan gøre hunden syg – den røde farve ændrer ikke på, at det er usundt for hunden.

Må hunde få rå gulerødder?

Ja, hunde kan godt få rå gulerødder. Gulerødder er sprøde, kaloriefattige og indeholder vitaminer, og mange hunde nyder dem som snack. Det er en sund godbid; skær gerne guleroden i stave eller skiver, så hunden ikke risikerer at sætte en stor bid i halsen.

Må hunde få svampe?

Det er bedst at lade være med at give hunde svampe. Almindelige spiselige champignoner er ikke giftige for hunde, men de giver heller ikke noget særligt ernæringsmæssigt. Samtidig findes der mange svampe (især vilde) som er yderst giftige for hunde. For at være på den sikre side bør man undgå at lade hunden spise svampe overhovedet.

Må hunde få tun fra dåse?

Hunde kan godt få en smule tun fra dåse en gang imellem. Vælg helst tun i vand uden salt og giv kun en lille portion, da tun kan indeholde tungmetaller (f.eks. kviksølv) og ofte er saltet – tun bør derfor kun være en sjælden godbid og ikke en fast del af hundens kost.

Må hunde få chiafrø?

Ja, chiafrø er sikre for hunde i små mængder. Chiafrø indeholder omega-3-fedtsyrer og fiber, som kan være gavnlige, men giv dem udblødt og kun i begrænset mængde – de svulmer op i maven, og for mange chiafrø kan forstyrre hundens fordøjelse.

Hvornår må hunde få hvalpe?

En tæve kan i princippet få hvalpe allerede fra sin første løbetid (som typisk kommer når hunden er omkring 6–12 måneder gammel, afhængigt af race og størrelse). Det anbefales dog at vente, til hun er fuldt udvokset og mindst omkring 2 år gammel (svarende til 2. eller 3. løbetid), før man lader hende få hvalpe – det sikrer, at hun er fysisk og mentalt udviklet nok til at bære og opfostre et kuld.

Må hunde få sushi?

Nej, generelt bør hunde ikke få sushi. Rå fisk i sushi kan indeholde parasitter eller bakterier, og desuden følger der ofte ingredienser med (sojasauce, wasabi, syltet ingefær) som er uegnede eller skadelige for hunde.

Må hunde godt få æbler?

Ja, hunde må gerne få æbler. Æblekød er en sund og sprød snack med vitaminer – bare husk at fjerne kernehuset og alle æblekerner, da kernerne indeholder lidt cyanid. Giv æble i små både eller tern som en frisk godbid.

Må hunde få pesto?

Nej, hunde må ikke få pesto. Pesto indeholder som regel hvidløg (som er giftigt for hunde) samt meget olie, salt og parmesanost, hvilket alt sammen gør det uegnet og potentielt skadeligt for hunde.

Må hunde få chili?

Nej, hunde bør ikke få chili eller stærkt krydret mad. Chili indeholder capsaicin, som kraftigt irriterer hundens mund, hals og mave – det kan medføre svær ubehag, opkast og diarré hos hunde.

Må hunde få spejlæg?

I princippet ja – et spejlæg uden salt eller krydderier er ikke giftigt for hunde. Dog steges spejlæg i fedtstof, hvilket ikke er optimalt for hundens mave; skal hunden have æg, er et hårdkogt æg uden tilsætninger et bedre valg. En lille bid usaltet spejlæg vil næppe gøre skade, men det bør ikke være en fast vane.

Må hunde få kakifrugt?

Nej, det er bedst at undgå at give hunde kakifrugt. Kakifrugtens kød er ikke dokumenteret giftigt for hunde, men frugten indeholder store kerner, der kan forårsage tarmblokering eller -betændelse, hvis de sluges. Desuden kan selv det bløde frugtkød give diarré hos hunde i større mængder.

Må hunde få lammekølle ben?

Hunde kan eventuelt få et råt lammekølle-ben at gnave i under nøje opsyn, men man skal være varsom. Rå lammeben splintrer sjældent og kan beskæftige hunden, men giv kun store, rå knogler der ikke kan sluges hele. Aldrig giv kogte lammeknogler – de kan splintre og skade hundens indre organer.

Må hunde få makrel?

Ja, hunde kan godt få makrel, hvis den serveres korrekt. Ren makrel (kogt eller dåsemakrel i vand) uden ben og krydderier er en god kilde til omega-3 for hunde. Undgå dog røgede eller tomatsaucemarinerede makrelprodukter, da de indeholder meget salt og krydderi, som hunde ikke bør få.

Må hunde godt få vindruer?

Nej, hunde må absolut ikke få vindruer. Vindruer og rosiner er kendt for at kunne udløse akut nyresvigt hos hunde selv i små mængder, så de skal holdes helt væk fra hundens mad.

Må hunde godt få jordbær?

Ja, hunde må gerne få jordbær i små mængder. Jordbær er ikke giftige og indeholder vitaminer samt antioxidanter – giv kun et par stykker ad gangen, da de også indeholder frugtsukker, som i større mængder kan give lidt tynd mave.

Må hunde få kogt pasta?

Ja, kogt pasta uden salt eller sauce er ikke skadeligt for hunde. En lille portion neutral pasta kan hunden godt spise, men det har begrænset ernæringsmæssig værdi for den, så det bør kun være en lille fyld-godbid og ikke udgøre en stor del af kosten.

Må hunde få sukker?

Nej, hunde bør ikke indtage rent sukker eller sukkersøde sager. Selvom sukker ikke er direkte giftigt i meget små mængder, kan det give hunden maveproblemer, bidrage til tandproblemer og fedme, og hunde har generelt ikke brug for tilsat sukker i kosten.

Må hunde få tun på dåse?

Hunde kan godt smage en smule tun på dåse en gang imellem, men det skal begrænses. Tun ophober tungmetaller som kviksølv, og dåsetun indeholder tit en del salt, så giv kun en lille teskefuld lejlighedsvis og undgå at gøre tun på dåse til en fast del af hundens måltider.

Må hunde godt få popcorn?

Ja og nej. Popcorn i sig selv er ikke giftigt for hunde, men de fleste popcorn til mennesker er tilsat masser af salt, smør eller olie – sådan nogle bør hunde ikke få. Hvis det derimod er helt plain, usaltede og luft-poppede popcorn, kan hunden godt få et par stykker som en sprød lille snack (sørg for der ingen upoppede kerner følger med).

Må hunde få råt kød?

Mange hunde kan godt spise råt kød, da deres fordøjelsessystem er indrettet til det, men man skal være opmærksom på hygiejnen. Råt kød kan indeholde skadelige bakterier og parasitter, så hvis du fodrer med råt, skal det være frisk og af høj kvalitet (nogle fryser det ned først for at dræbe parasitter). Er du usikker, så giv hellere kødet tilberedt uden krydderier – det eliminerer risikoen for infektion.

Må hunde få æggeblommer?

Ja, hunde må gerne få æggeblommer. Æggeblommen er fuld af næringsstoffer og udgør den mest næringsrige del af ægget. Giv den helst kogt eller stivnet (fx som røræg uden fedtstof) og kun i moderate mængder, da blommen også indeholder en del fedt.

Må hunde få lever?

Ja, hunde kan godt spise lever i små mængder. Lever er meget næringsrig og indeholder bl.a. store mængder vitamin A – netop derfor skal det begrænses, da for meget lever over tid kan give vitamin A-forgiftning. En lille smule kogt eller tørret lever som godbid er fint, men lever bør ikke være en daglig spise for hunde.

Må hunde få ketchup?

Nej, hunde bør ikke få ketchup. Ketchup indeholder meget sukker og salt, og visse typer har også løg-/hvidløgspulver i opskriften – alt dette er dårligt for hunde, så det er bedst at undgå ketchup helt i hundens mad.

Må hunde få figner?

Ja, hunde kan godt spise friske figner i små mængder. Figner er ikke giftige og indeholder fiber, men de har også et højt naturligt sukkerindhold og kan virke afførende. Giv derfor kun en lille bid af en frisk figen som godbid og se an, om hundens mave tolererer det.

Må hunde få porrer?

Nej, hunde må ikke få porrer. Porrer er en del af løgfamilien (ligesom løg og hvidløg) og kan ødelægge hundens røde blodlegemer, hvilket kan føre til blodmangel. Alle former for løgplanter er giftige for hunde, så hold porrer langt væk fra hundens mad.

Må hunde få pandekager?

Pandekager er ikke giftige, men de er heller ikke gode for hunde. De indeholder mel, sukker og ofte mælk, som ikke er ideelt for hundens fordøjelse. En lille bid usødet pandekage uden syltetøj/chokolade vil formentlig ikke gøre skade, men som udgangspunkt bør man ikke give hunde pandekager, da det kan give maveuro og unødige kalorier.

Hvilke ben må hunde få?

Hunde må generelt kun få rå, store knogler fra fx okse eller lam. Rå knogler splintrer ikke så let og kan gnaves under opsyn – det skal være et stort ben, som hunden ikke kan sluge helt (f.eks. et råt okseben eller marvben). Kogte knogler må aldrig gives, da de bliver sprøde og splintrer i skarpe stykker, som kan skade hunden internt. Undgå også små, spidse ben (især fugleknogler som kyllingevinger/-lår), medmindre de gives rå og bløde og altid under fuldt opsyn. Kort sagt: rå okse- eller lammeknogler af passende størrelse er sikre under opsyn, mens alle kogte eller små knogler bør undgås.

Må hunde godt få blåbær?

Ja, hunde må gerne få blåbær. Blåbær er ikke giftige og indeholder antioxidanter og vitaminer; de kan bruges som en sund, lille snack. Giv kun et lille håndfuld ad gangen, da for mange blåbær (pga. fibrene) i sjældne tilfælde kan løsne maven en smule.

Må hunde få clementin?

Små stykker clementin uden skræl er ikke giftige for hunde. Nogle hunde vil gerne spise en sød citrusbåd, og det kan de godt tåle i ny og næ. Vær dog opmærksom på, at citrusfrugter er syrlige og kan give mild maveirritation – giv højst et par små både clementin som en sjælden godbid, og se om hunden tolererer det.

Må hunde få svesker?

Nej, undgå at give hunde svesker. Svesker (tørrede blommer) indeholder meget sukker og fiber og har en stærkt afførende virkning, der kan give hunden diarré og mavekramper. De er ikke direkte giftige, men de potentielle maveproblemer gør svesker uegnede som hundesnack.

Må hunde få hvidt brød?

Ja, almindeligt hvidt brød uden skadelige ingredienser kan gives i små mængder som en godbid. Det har dog lav næringsværdi og bør ikke udgøre en stor del af hundens kost.

Må hunde få grønkål?

Ja, hunde kan godt tåle grønkål i små mængder. Grønkål er fiberrigt og næringsrigt, men giv kun lidt ad gangen for at undgå maveproblemer.

Må hunde få friske ærter?

Ja, hunde må gerne få friske (eller frosne) ærter i moderation. Ærter er ufarlige og findes endda i noget hundefoder, men undgå dåseærter med salt.

Må hunde få pomelo?

Pomelo (en citrusfrugt) er ikke giftigt for hunde, men det er meget syrligt. En lille smule frugtkød uden kerner kan gå an, men for meget pomelo kan give ondt i maven.

Må hunde godt få vandmelon?

Ja, hunde kan godt få vandmelon i små tern. Sørg for at fjerne skræl og kerner, da de kan give mavebesvær, og giv kun lidt, fordi vandmelon indeholder en del sukker.

Må hunde få rosenkål?

Ja, hunde kan spise rosenkål i mindre portioner. Rosenkål er ikke giftigt og indeholder gavnlige næringsstoffer, men det kan give lidt luft i maven, hvis de får for meget.

Må hunde få slik?

Nej, hunde bør ikke få slik. Menneskeslik indeholder meget sukker (og nogle gange kunstige sødestoffer som xylitol), hvilket kan gøre hunde syge og føre til alvorlige problemer.

Må hunde få menneske vitaminer?

Nej, giv kun din hund vitamintilskud, der er lavet til hunde. Human-vitaminer kan have forkerte doser eller ingredienser, som ikke passer til en hunds system.

Må hunde få rugbrød med leverpostej?

Det frarådes at give hunde rugbrød med leverpostej. Rugbrød kan give dårlig mave, og leverpostej indeholder ofte løg og salt, som er skadeligt for hunde.

Må hunde få cantaloupe melon?

Ja, cantaloupe-melon (netmelon) kan hunde godt spise i små mængder. Den er mest vand og har vitaminer; fjern skal og kerner, og giv kun lidt på grund af sukkerindholdet.

Må hunde få vaniljeis?

Helst ikke. Vaniljeis indeholder fløde (laktose) og meget sukker, som de fleste hunde ikke tåler godt. En lille smagsprøve er næppe akut giftig, men generelt bør hunde ikke få is.

Må hunde få æbleskiver?

Æbleskiver er ikke giftige for hunde, men det er en sukkerholdig dessert. Det er bedst at undgå at give hunden æbleskiver, da de har højt sukkerindhold og ingen sundhedsmæssig fordel for hunden.

Må hunde få brunkager?

Brunkager (julesmåkager) er ikke direkte giftige, men de indeholder meget sukker og krydderier. En enkelt lille bid skader nok ikke, men generelt bør man undgå kager til hunde.

Må hunde få rejer I lage?

Nej, rejer i lage (saltet lage) bør undgås. De indeholder meget salt og muligvis krydderier, som ikke er godt for hunde. Hvis du vil give rejer, så giv usaltede, kogte rejer i små mængder.

Hvorfor må hunde ikke få leverpostej??

Leverpostej indeholder ofte løg og meget salt, hvilket er skadeligt for hunde. Løg kan ødelægge hundens røde blodlegemer, og det høje salt- og fedtindhold i leverpostej kan give maveproblemer.

Må hunde få rå fisk?

Nej, det anbefales ikke at give hunde rå fisk. Rå fisk kan indeholde parasitter og bakterier, som kan gøre hunden syg, så det er sikrest at fodre med tilberedt (kogt eller stegt) fisk uden krydderier.

Må hunde godt få banan?

Ja, hunde må gerne få banan i små mængder. Bananer indeholder gode vitaminer og mineraler, men de har også meget sukker, så giv kun et par skiver som en lejlighedsvis godbid.

Må hunde få dåsetun?

Lidt dåsetun i vand (uden salt og olie) kan hunde godt tåle. Tun indeholder dog tungmetaller som kviksølv, så det bør kun gives sjældent og i små mængder, ikke som en fast del af kosten.

Må hunde få kogte æg?

Ja, hunde kan godt spise kogte æg. Æg er en glimrende proteinkilde med mange næringsstoffer – sørg for at ægget er kogt eller stegt (uden salt), da rå æg kan udgøre en lille risiko for bakterier.

Må hunde få gulerod?

Ja, gulerødder er en sund og sikker snack for hunde. De er sprøde, fedtfattige og fulde af vitaminer og fibre, hvilket gør dem til et godt alternativ til kommercielle godbidder.

Må hunde få paracetamol?

Nej, du må aldrig give hunde paracetamol. Paracetamol (fx Pamol/Panodil) er giftigt for hunde og kan forårsage alvorlig leverskade og andre helbredsproblemer, selv i små doser.

Må hunde få andelever?

Kun i meget små mængder. Andelever har et ekstremt højt indhold af A-vitamin, som kan være skadeligt i større mængder. En lille smule (fx en lille terning) en gang imellem er max.

Må hunde få flæskesteg?

Kun en lille smule magert kød af flæskestegen. Selve det kogte/stegte svinekød uden krydderier og uden fedtkant eller ben kan hunden få i bitte små mængder, men undgå fedtet og sværen, da det kan give dårlig mave.

Må hunde få kogte gulerødder?

Ja, hunde kan godt spise kogte gulerødder. Kogte gulerødder er lige så ufarlige som rå og er lette at fordøje; de kan være en blødere snack for hunde, der foretrækker det.

Hvilke frugter må hunde få?

Flere slags frugt er sikre i små mængder: for eksempel æble uden kernehus, banan, blåbær, jordbær, pære uden kerner, melon uden kerner og skræl, mango og appelsin i små stykker. Giv kun frugt som en lille snack, og undgå giftige frugter som vindruer, rosiner og avokado.

Må hunde godt få ærter?

Ja, hunde kan godt få ærter. Friske eller frosne grønne ærter er en sund lille godbid (de findes endda i noget hundemad), men giv kun moderate mængder og undgå ærter på dåse med salt.

Må hunde få lg?

Nej, hunde må ikke få løg (går ud fra at “lg” betyder løg). Løg er giftige for hunde, da de kan ødelægge de røde blodlegemer og føre til blodmangel, selv i små mængder og uanset om de er rå eller tilberedte.

Må hunde få solsikkekerner?

Ja, solsikkekerner uden skal og uden salt kan hunde godt spise i små mængder. De indeholder sunde fedtsyrer og E-vitamin, men giv kun lidt ad gangen, da de er kalorierige.

Må hunde få ben fra spareribs?

Nej, hunde bør ikke få ben fra spareribs (svineben). Kogte svineben splintrer let i skarpe stykker, som kan skade hundens mund, mave eller tarme, så det er for farligt.

Må hunde få ferskner?

Ja, hunde kan godt få lidt fersken, men kun frugtkødet. Fjern altid stenen og eventuelt skallen først – sten fra ferskner er giftige (indeholder cyanid), og giv kun en lille mængde fersken pga. sukkerindholdet.

Må hunde få flødeis?

Nej, almindelig flødeis er ikke egnet til hunde. Den indeholder meget fedt, sukker og laktose fra fløde, som kan give hunden diarré og ubehag – det er bedst at undgå at give hunde is.

Må hunde få clementiner?

Ja, hunde kan godt få en lille smule clementin. Fjern skallen og kernerne (kernerne indeholder bitre stoffer), og giv kun et par både, da citrusfrugter er syrlige og sukkerholdige, hvilket kan give mavepine i større mængder.

Må hunde få risalamande?

Nej, hunde bør ikke få risalamande. Denne dessert indeholder mælk/fløde (laktose), sukker og ofte hakkede mandler – alt sammen noget, der kan give hunde dårlig mave eller i værste fald være skadeligt (mandler er ikke egnede for hunde).

Må hunde få græskarkerner?

Ja, usaltede græskarkerner er ikke giftige for hunde og indeholder gavnlige næringsstoffer. Giv kun få ad gangen som en snack, da for mange kerner (højt fedt/fiber) kan forstyrre maven.

Må hunde få sesamfrø?

Sesamfrø er ikke giftige for hunde, så en lille smule gør ikke noget. Dog har de høj olie- og fiberindhold, så det er bedst kun at give meget små mængder, da for mange sesamfrø kan give lind afføring.

Må hunde få rådyrben?

Nej, hunde må ikke få rådyrben. Ben fra vildt (rådyr) splintrer nemt og kan forårsage alvorlige skader i hundens mave-tarmkanal, så det bør undgås helt.

Må hunde få andehals?

Ja, tørret andehals er faktisk en populær hundesnack. Hvis andehalsen er tørret eller tilberedt korrekt (og uden krydderier), kan hunde godt spise den som en godbid; det er et sejt, naturligt “tyggeben” for dem.

Må hunde få hamburgerryg?

Helst ikke. Hamburgerryg (røget/saltet svinekød) indeholder meget salt og ofte røgstoffer/krydderier. Det høje saltindhold kan være skadeligt for hunde, så det er bedst at undgå at give hunden hamburgerryg.

Må hunde få agurker?

Ja, hunde må gerne få agurk. Frisk agurk består næsten kun af vand og er harmløs og kaloriefattig, så en skive agurk kan være en forfriskende lille snack. (Undgå dog syltede agurker med eddike og salt.)

Må hunde få honning melon?

Ja, honningmelon (honningdew-melon) kan hunde godt spise i små mængder. Ligesom med vandmelon skal skallen og kernerne fjernes, og giv kun lidt frugtkød ad gangen, da det indeholder en del naturligt sukker.

Må hunde få spaghetti?

Ja, kogt spaghetti uden salt, olie eller krydderier kan hunde godt tåle i mindre portioner. Det har dog ikke den store næringsværdi for hunden (mest tomme kulhydrater), så det bør kun være en lille smagsprøve.

Må hunde få rabarber?

Nej, hunde bør ikke få rabarber. Rabarber indeholder oxalsyre, især i bladene men også i stænglerne, som i større mængder kan være giftigt for hunde og kan påvirke nyrerne negativt.

Må hunde få mayonnaise?

Det frarådes at give hunde mayonnaise. Selvom det ikke er direkte giftigt, er mayonnaise meget fedtholdigt og indeholder ofte salt og evt. sennep/krydderier, der kan give hunden maveproblemer. Bedre at undgå det.

Må hunde få fiskeolie til mennesker?

Ja, selve fiskeolien er gavnlig for hunde, men vær forsigtig med doseringen. Fiskeolie til mennesker kan gives i små doser, men menneske-doser er ofte højere end hvad en hund behøver, så rådfør dig med dyrlægen om den rette mængde.

Må hunde få spareribs?

Nej, du bør ikke give hunde spareribs. Udover at krydderier/marinade kan være skadelige, er de tilhørende svineben farlige, da de kan splintre i skarpe stykker, som kan skade hundens indre organer.

Må hunde få ærte skrald?

Ja, tomme ærtebælge er ikke giftige for hunde. Men de er meget fiberrige og lidt svære at fordøje, så giv kun få ad gangen og helst i små stykker for at undgå, at hunden får ondt i maven.

Må hunde godt få ost?

Ja, mange hunde kan godt tåle lidt ost, men det afhænger af laktose. Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, kan du give en lille terning mild ost som godbid. Giv kun lidt, da ost er fedtholdigt, og undgå det helt hvis hunden får dårlig mave af mælkeprodukter.

Må hunde få benadryl?

Benadryl (diphenhydramin) kan i nogle tilfælde bruges til hunde mod allergi eller kløe, men det bør kun gives efter aftale med en dyrlæge. Man skal kende den korrekte dosis til hunden; giv ikke Benadryl på eget initiativ uden veterinær vejledning.

Må hunde få kogt blomkål?

Ja, hunde kan godt spise blomkål, både kogt og rå, i små mængder. Blomkål er en sund grøntsag med vitaminer og mineraler – giv eventuelt kun den hvide del og i moderate mængder, så hunden ikke får luft i maven.

Må hunde få softice?

Nej, hunde bør ikke få softice. Softice er en is med mælk/fløde og sukker ligesom anden is, og de fleste hunde tåler hverken laktosen eller det høje sukkerindhold – det kan give diarré og ubehag.

Må hunde få mandarin?

Ja, en mandarinbåd eller to kan hunde godt smage. Ligesom med clementiner: fjern skal og kerner, og giv kun lidt, da mandariner indeholder syre og sukker, som i større mængder kan give maveproblemer.

Må hunde få pamol?

Nej, Pamol (paracetamol) må under ingen omstændigheder gives til hunde. Det er giftigt for dem og kan forårsage alvorlige organskader – kun en dyrlæge må ordinere smertestillende specifikt beregnet til hunde.

Må hunde få indmad fra and?

Nogle dele af ande-indmad kan hunde godt få i små mængder. Kogt eller tørret andehjerte og kråse kan fx gives som godbid. Lever fra and skal begrænses kraftigt pga. meget A-vitamin, men lidt tilberedt andeindmad som godbid engang imellem er okay.

Må hunde få frugt?

Ja, mange frugter kan hunde godt få i små mængder som godbid. Æble (uden kernehus), pære (uden kerner), banan, melon, bær osv. er generelt fine. Man skal dog altid fjerne kerner/frø og give frugt med måde pga. sukkeret, og huske at undgå farlige frugter som vindruer/rosiner og avokado.

Må hunde få tranebær?

Ja, hunde kan godt tåle tranebær. Friske eller tørrede tranebær (uden tilsat sukker) i små mængder er ikke skadelige og bruges endda i nogle hundesnacks. Da tranebær er syrlige, er det bedst at give dem i begrænset omfang for at undgå mavebesvær.

Må hunde få sun lolly?

Helst ikke. Sun Lolly (is) er fyldt med sukker (og nogle versioner kan indeholde sødestoffer), hvilket kan give hunden dårlig mave og på sigt føre til vægtproblemer. Det er sikrest at undgå den slags søde ispinde til hunde.

Må hunde få rå bacon?

Nej, hunde bør ikke få rå bacon. Råt svinekød kan indeholde parasitter og sygdomme (fx Aujeszkys syge), og bacon i sig selv har et ekstremt højt salt- og fedtindhold. Det kan være farligt for hunden, så det bør helt undgås.

Må hunde få appelsiner?

Ja, hunde kan godt få en smule appelsin. Frugtkødet fra en appelsin uden kerner er ikke giftigt og indeholder C-vitamin; dog er appelsinsaft meget syrlig og sukkerholdig, så giv kun et par små stykker for at undgå mavepine.

Må hunde få kattegodbidder?

Det er ikke decideret giftigt, men det er ikke ideelt at give hunde kattegodbidder. Kattegodbidder er sammensat til kattens ernæringsbehov (ofte mere proteinholdige), så de gavner ikke nødvendigvis hunden. En enkelt kattegodbid skader næppe, men generelt bør man bruge godbidder lavet til hunde.

Må hunde få dild?

Ja, dild i små mængder er ikke skadeligt for hunde. Krydderurter som dild kan hunde godt tåle lidt af; det har ingen skadelig virkning og bruges af og til til at friske ånde eller som pynt på hundemad.

Må hunde få råt svinekød?

Nej, det anbefales ikke at give hunde råt svinekød. Råt svinekød kan indeholde parasitter og virus (fx Aujeszkys sygdom/pseudorabies), som er dødeligt for hunde. Svinekød bør altid gennemtilberedes, hvis det overhovedet skal gives.

Må hunde få rapsolie?

Ja, i små mængder kan hunde godt få rapsolie. Rapsolie indeholder gavnlige fedtsyrer og er ikke giftig for hunde. Men giv kun en lille smule ad gangen (f.eks. en teskefuld over maden en gang imellem), da for meget olie kan give diarré og vægtøgning.

Må hunde godt få agurk?

Ja, hunde må gerne få agurk. Agurk består mest af vand og er harmløs; det kan være en hydrerende lille snack på en varm dag. Giv dog kun i moderate mængder for ikke at overfylde maven (og undgå syltede agurker med eddike/salt).

Må hunde få hasselnødder?

Det frarådes at give hunde hasselnødder. Selvom hasselnødder ikke er så giftige som fx macadamianødder, kan nødder generelt give hunden maveproblemer, og de har højt fedtindhold, der kan føre til pancreatitis. Bedre at undgå nødder helt.

Må hunde få hårdkogt æg?

Ja, hunde kan godt spise hårdkogte æg. Æg er næringsrige og en god proteinkilde; bare sørg for at fjerne skallen. Et hårdkogt æg uden salt eller krydderier kan være en fin lille snack eller tilsætning til foderet.

Må hunde få aubergine?

Hunde bør ikke få rå aubergine, da aubergine tilhører natskyggefamilien og indeholder solanin (i rå/u modne frugter). En lille mængde moden, kogt aubergine uden krydderier er ikke giftigt, men det er ikke en typisk hundemad, så det er bedst kun at give det i begrænset omfang eller slet ikke.

Må hunde få menneskemad?

Det kommer an på, hvad det er, men man skal være meget forsigtig. Enkelte simple ting som kogt, u krydret kød og visse grøntsager/frugter er okay, men meget menneskemad indeholder salt, løg, krydderier eller fedt, som hunde ikke tåler. Generelt bør hunde primært få mad, der er lavet specifikt til dem, eller helt rene fødevarer uden tilsat krydderi.

Må hunde få stegt kylling?

Ja, lidt stegt kyllingekød kan hunde godt få, hvis det er uden krydderier og ben. Rent kyllingekød er sundt protein for hunde. Undgå dog panering, stærke krydderier og giv ikke det stegte skind eller stegefedt, da det kan give maveproblemer.

Må hunde få sukkerærter?

Ja, hunde kan godt spise sukkerærter (hele bælge med ærter) i små mængder. Sukkerærter er sprøde og ufarlige, men som med al grønt kan for mange give lidt luft i maven, så giv kun et par stykker ad gangen.

Må hunde få abrikos?

Hunde kan smage en lille smule af abrikoskødet, men vær meget forsigtig. Abrikosens sten og frø er giftige (indeholder cyanid) og skal aldrig spises af hunde. Hvis du vil give abrikos, så fjern skal og sten, og giv kun en lille mængde af det rene frugtkød som en sjælden godbid.

Må hunde få pastinak?

Ja, pastinak er ikke skadeligt for hunde. Kogt eller rå revet pastinak kan hunde spise i små mængder; det er en rodfrugt med fibre og nogle vitaminer. Som med andre grøntsager: giv kun moderate mængder, så hunden ikke får ondt i maven.

Må hunde få tomatsuppe?

Nej, det anbefales ikke at give hunde tomatsuppe. Tomatsuppe fra køkkenet indeholder ofte ingredienser som løg, hvidløg, salt eller krydderier, der er skadelige for hunde. Desuden kan umodne eller grønne tomater (hvis brugt) indeholde solanin, som hunde ikke tåler.

Må hunde få oksekød?

Ja, magert oksekød er godt for hunde. Kogt eller stegt oksekød uden krydderier kan udgøre en fin proteinkilde i hundens kost. Sørg for kødet er gennemstegt for at dræbe eventuelle bakterier, hvis du giver hjemmelavet; råt oksekød kan også spises af nogle hunde, men det kræver forsigtighed med hygiejne.

Må hunde få vanilje?

Lidt naturlig vanilje (f.eks. fra en vaniljestang i bagværk) er ikke giftigt for hunde, men rent vaniljeekstrakt indeholder alkohol, som hunde ikke må få. Under alle omstændigheder har hunde ikke behov for vanilje, så det er bedst at undgå at give det som selvstændig smag til hunden.

Må hunde få svinekød?

Ja, kogt svinekød uden krydderier kan hunde godt spise. Det skal være gennemstegt og uden ben eller fedtkant. Råt svinekød frarådes pga. risiko for sygdomme, og forarbejdet svinekød som skinke/bacon er for salt og fed for hunde.

Må hunde få røget makrel?

Nej, det er bedst at undgå at give hunde røget makrel. Røget fisk indeholder meget salt, og røgsmagen kan komme fra stoffer, hunde ikke har godt af. Hvis du vil give makrel, så giv lidt af en frisk, kogt eller grillet makrel uden krydderier og salt.

Må hunde få avokado?

Nej, hunde må ikke få avokado. Avocado indeholder persin, et stof der er giftigt for hunde og kan føre til opkast, diarré og i værste fald hjerteproblemer eller vejrtrækningsbesvær. Hold avokado væk fra hunden.

Må hunde godt få pære?

Ja, hunde kan godt få pære i små mængder. Pærer indeholder vitaminer og er ikke giftige, men fjern altid kernehuset først (frøene indeholder spor af cyanid). Giv kun et par små bidder for at undgå maveuro, da pærer har en del frugtsukker.

Må hunde få råt kylling?

Nej, det anbefales ikke at give hunde rå kyllingekød. Rå kylling kan indeholde salmonella eller campylobacter, som kan gøre hunden syg. Det er sikrere at give kyllingekødet kogt eller stegt (uden krydderier) og altid uden knogler.

Må hunde få nektarin?

Ligesom ferskner kan hunde spise lidt nektarinfrugtkød. Sørg for at fjerne stenen og gerne skrællen, da stenen er giftig (cyanid) og skrællen kan være svær at fordøje. Giv kun et par små stykker nektarin pga. sukkerindholdet.

Må hunde få hvid chokolade?

Nej, selv hvid chokolade bør undgås til hunde. Hvid chokolade indeholder ikke så meget theobromin som mørk chokolade, men den har stadig fedt og sukker, der kan gøre hunden dårlig. For en sikkerheds skyld: ingen chokolade af nogen art til hunde.

Må hunde få skinke?

Helst ikke. Skinke (saltet/kogt/røget svinekød) indeholder typisk meget salt og muligvis nitrater/krydderier. Det høje saltindhold kan belaste hundens system. En enkelt lille afvasket skive skinke vil næppe forgifte, men det er bedst at undgå at give hunde skinke.

Må hunde få sild?

Nej, hunde bør ikke få marinerede eller saltede sild. Sild i lage indeholder meget salt, sukker og ofte løg/krydderier fra marinaden, hvilket er skadeligt for hunde. Hvis det er frisk sild, skal den i givet fald koges/grilles uden krydderi og uden ben for at være sikker, men generelt er sild ikke en almindelig hundemad.

Må hunde få røræg?

Ja, røræg kan hunde godt spise, så længe det er tilberedt uden salt, peber eller løg. Æg er sundt for hunde; røræg (bare æg rørt på panden) er let at tygge og fordøje, og de fleste hunde synes om det. Husk at lade det køle af, før hunden spiser.

Må hunde få kokosmælk?

Kokosmælk er ikke giftigt, men det bør kun gives i meget små mængder om nogen. Det har et højt fedtindhold, som kan give diarré eller urolig mave hos hunde. Generelt er det bedst at undgå at give hunde kokosmælk eller kun give en teskefuld fortyndet, hvis det skal prøves.

Må hunde få kærnemælk?

Kun hvis hunden tåler laktose, og selv da i meget små mængder. Kærnemælk indeholder mindre fedt men stadig laktose, som mange voksne hunde ikke kan fordøje. Det kan give diarré, så det sikreste er at undgå kærnemælk til hunde.

Må hunde få vaniljekranse?

Nej, hunde bør ikke spise vaniljekranse. Det er småkager med meget smør, sukker og ofte mandler/vanilje – alt for fedt og sødt for en hund. Det kan give dårlig mave og indeholder ingenting, som hunden har brug for.

Hvorfor må hunde ikke få leverpostej?

Fordi leverpostej ofte indeholder ingredienser, som hunde ikke kan tåle, primært løg og alt for meget salt. Løg er giftigt for hunde og kan ødelægge deres blodlegemer, og det høje saltindhold i leverpostejen kan belaste hundens system og give opkast/diarré.

Må hunde få danskvand?

Nej, det er ikke en god idé at give hunde danskvand. Kulsyren (boblerne) kan give hunden ubehag, oppustethed og bøvsen. Hold dig til almindeligt postevand til hunden, da det slukker tørsten uden risiko for mavekneb.

Må hunde få syltede agurker?

Nej, hunde bør ikke få syltede agurker. Syltede agurker ligger i eddike og saltlage, som er alt for surt og salt for en hunds mave. Det kan føre til maveirritation og saltforgiftning, så hold dig til friske agurker.

Må hunde få ipren?

Nej, Ipren (ibuprofen) er yderst farligt for hunde. Man må aldrig give sin hund ibuprofen, da det kan forårsage mavesår, nyresvigt og andre livstruende skader selv i relativt små doser.

Må hunde få skumfiduser?

Nej, hunde bør ikke få skumfiduser. De består næsten kun af sukker og kan indeholde kunstige sødestoffer; alt det kan give hunden mavepine, opkast eller diarré. Der er ingen ernæringsmæssig værdi for hunden, så det er bedst at undgå dem.

Må hunde få citrusfrugter?

Citrusfrugter generelt er ikke direkte giftige, men de er meget syreholdige. En lille smule appelsin eller clementin uden kerner kan gå an, men citron, lime og grapefrugt er så sure/bitre, at de kan give maveproblemer. Samlet set: kun meget små mængder citrusfrugt og kun det sødere frugtkød, og undgå kernerne.

Må hunde få knækbrød?

En lille smule usaltet knækbrød uden krydderier er ikke giftigt for hunde, men det kan være hårdt for maven. Knækbrød har meget fiber og ofte salt, så hvis du giver det, så lad det kun være et lille brudstykke som smagsprøve og ikke noget regelmæssigt.

Må hunde få dåse asparges?

Det frarådes at give hunde asparges fra dåse. Dåseasparges er ofte tilsat salt. Friske eller letkogte grønne asparges kan hunde godt få i små bidder, men asparges på dåse med saltlage bør undgås for ikke at give hunden for meget salt.

Må hunde få grønne asparges?

Ja, hunde kan godt spise grønne asparges i små mængder. Det er bedst at koge eller dampe aspargesene let først, da rå asparges kan være lidt hårde at fordøje. Giv kun et par stykker, da for mange fibre kan give løs mave.

Må hunde få panodil junior?

Nej, heller ikke Panodil Junior må gives til hunde. Det indeholder paracetamol, som er giftigt for hunde. Selvom det er beregnet til børn, kan hundens krop ikke tåle det – så ingen former for Panodil/Paracetamol til hunde.

Må hunde få tørret mango?

Tørret mango er ikke giftigt, men det indeholder koncentreret sukker. Hvis du vil give mango, er det bedre med frisk mango i små stykker. Tørret mango bør kun gives i mikroskopiske mængder, da det kan give hunden for meget sukker og potentielt diarré.

Må hunde få marcipan?

Nej, hunde bør ikke få marcipan. Marcipan består primært af mandler og sukker; det høje sukkerindhold kan gøre hunden utilpas, og nødder (her mandler) er generelt ikke gode for hunde. Så undgå at give hunden marcipan eller andre konfekt-ting.

Må hunde få kidneybønner?

Kun hvis de er kogt grundigt. Rå kidneybønner (og andre røde bønner) indeholder lektiner, der er giftige for både mennesker og dyr. Hvis kidneybønnerne er kogt helt møre uden salt eller krydderier, kan hunde spise en lille smule, men det er ikke en nødvendighed i deres kost og kan give gas i maven.

Må hunde få solbær?

Ja, solbær er ikke kendt for at være giftige for hunde. I små mængder kan hunde godt spise solbær ligesom blåbær eller hindbær. De indeholder antioxidanter og vitaminer; bare giv få ad gangen som godbid, da for mange bær kan give tynd mave.

Må hunde få fjerkræ?

Ja, magert fjerkræskød som kylling eller kalkun er fint for hunde, når det er gennemtilberedt og uden krydderier. Det er en god proteinkilde. Man skal dog undgå at give kogte fugleknogler (de kan splintre) og fjerne skindet hvis det er meget fedtet eller krydret.

Må hunde få t-bone ben?

Nej, det er ikke tilrådeligt at give hunde et T-bone-ben (kogt okseben fra en steak). Kogte knogler kan splintre i skarpe stykker og skade hundens indre. Selvom okseben generelt er stærkere end kyllinge- eller svineben, kan et tilberedt T-bone stadig udgøre en risiko, så hellere lade være.

Må hunde få sodavand?

Nej, hunde skal ikke drikke sodavand. Sodavand indeholder meget sukker eller kunstige sødestoffer og ofte koffein (i cola-typer), som er direkte skadeligt for hunde. Selv uden koffein er sodavand uegnet – det kan føre til maveproblemer og vægtøgning.

Må hunde få røget kød?

Røget kød er ikke anbefalet til hunde. Røgvarer indeholder som regel masser af salt og røgstoffer, og nogle gange krydderier, som hunde ikke har godt af. En lille smule vil nok ikke forgifte hunden, men generelt: undgå at give hunden røget kød; brug hellere rent kogt kød.

Må hunde få rå græskar?

Råt græskarkød er ikke giftigt, men det kan være svært for hunden at tygge og fordøje råt. Det er bedre at give hunde lidt kogt eller bagt græskar, som faktisk kan være godt for fordøjelsen. Så rå græskarstykker er ikke farlige, men hunden får mere ud af det, hvis græskarret er tilberedt (uden krydderier).

Må hunde få øl?

Nej, hunde må absolut ikke få øl eller nogen form for alkohol. Alkohol er meget giftigt for hunde; selv små mængder kan føre til opkast, diarré, koordinationsproblemer, vejrtrækningsbesvær og i værste fald koma eller død.

Må hunde godt få mango?

Ja, moden mango uden skal og sten kan hunde godt få i små mængder. Mango smager sødt og indeholder vitaminer. Husk at fjerne den store sten og giv kun nogle få mundrette bidder, da frugt generelt har højt sukkerindhold.

Må hunde få mozzarella?

Ja, hvis hunden tåler mælkeprodukter, kan den godt få en lille smule mozzarella. Mozzarella er en mild ost; giv kun en lille tern som godbid. Vær opmærksom på laktoseindholdet – nogle hunde kan få tynd mave af ost, så prøv dig frem med en meget lille mængde.

Må hunde få kyllingepølser?

Helst ikke. Selvom kyllingekød er fint, er kyllingepølser forarbejdede og indeholder ofte meget salt, fedt og krydderier (måske endda løgpulver/hvidløgspulver). Disse ingredienser gør pølser uegnede for hunde. Det er bedre at give rent kogt kyllingekød end pølser.

Må hunde få rå kyllingelår?

Det er risikabelt at give en hund et råt kyllingelår med ben. Rå kylling kan indeholde skadelige bakterier, og selvom rå kyllingeben er blødere end kogte, er der stadig en kvælnings- og skaderisiko. Det sikreste er at undgå rå kyllingelår – giv i stedet kogt kyllingekød og undlad knoglen.

Må hunde godt få appelsin?

Ja, i små mængder kan hunde godt få appelsin. Et par små stykker appelsinkød uden kerner kan være en lille vitaminrig treat. Men fordi appelsin er syrligt og sukkerholdigt, skal det kun være en smagsprøve – for meget kan give mavepine.

Må hunde få andeben?

Nej, hunde må ikke få andeben. Knogler fra and og andet fjerkræ er hule og splintres meget let, hvilket kan føre til skader eller blokeringer i hundens hals eller indre organer. Det er for farligt at give andeben at gnave i.

Må hunde få sne?

At slikke eller spise en smule ren sne er normalt uskadeligt for hunde. Men vær opmærksom: sne kan indeholde snavs, salt eller kemikalier, hvis det er nær veje. For meget kold sne i maven kan også give ondt i maven. Så lidt nysne er ok at lege med, men lad ikke hunden guffe store mængder i sig.

Må hunde godt få flødeskum?

Kun i meget små mængder og kun hvis hunden tåler det. Flødeskum er fløde (mælk) pisket med sukker, og de fleste hunde er laktoseintolerante, så det kan give diarré. En slikket skefuld vil nok ikke skade en ikke-følsom hund, men generelt er det bedst at undgå flødeskum.

Må hunde få æbleskrog?

Nej, det er bedst ikke at give hunde æbleskrog. Selve æblet (hvidt frugtkød) er fint, men kernehuset og især æblekernerne indeholder cyanid-holdige stoffer, som er giftige i større mængder. Så giv hellere hunden nogle æblestykker uden kernehus end hele æbleskrog.

Må hunde få hakket oksekød?

Ja, hunde kan godt få hakket oksekød, forudsat at det er tilberedt. Kog eller steg det magre hakkede oksekød uden salt/krydderi, og lad det køle. Råt hakket kød anbefales ikke pga. bakterierisiko. Når det er kogt, er det en god proteinkilde til hunden.

Må hunde få kogte ris?

Ja, kogte ris (hvide eller brune) er helt okay for hunde. Faktisk bruges kogte ris ofte som skånekost ved mavetilfælde. De skal være plain (uden salt, olie eller krydderier). Ris giver energi og er skånsomt for maven, men husk at hunden også skal have protein og andre næringsstoffer ved siden af.

Må hunde godt få lakrids?

Nej, lakrids skal holdes væk fra hunde. Både fordi lakrids indeholder et stof (glycyrrhizin) som hunde ikke kan tåle i større mængder, og fordi slik generelt tit har kunstige sødemidler som xylitol, der er ekstremt giftigt for hunde. Så ingen lakridssnore eller lakridspiber til vovsen.

Må hunde få passionsfrugt?

Det anbefales at undgå passionsfrugt til hunde. Frugtkødet er meget syrligt, og de mange små kerner kan være svære for hunden at fordøje. Selvom det næppe er stærkt giftigt i sig selv, kan passionsfrugt forårsage maveirritation, så det er bedst at finde en anden godbid til hunden.

Må hunde få rå lever?

Det er bedst at undgå at give lever rå. Hunde kan godt spise lever, men kun i meget små mængder og helst let kogt/stegt. Rå lever kan indeholde bakterier, og uanset hvad kan for meget lever (rå eller ej) give A-vitaminforgiftning. Så hvis hunden skal have lever, så giv en lille smule gennemstegt som en lejlighedsvis godbid.

Må hunde få ibuprofen?

Nej, ibuprofen er ekstremt farligt for hunde. Selv en dosis der er harmløs for mennesker, kan forårsage mavesår, nyresvigt eller leverskader hos hunden. Man må aldrig give ibuprofen (som Ipren eller andre mærker) til en hund – det er en akut forgiftningsrisiko.

Må hunde få karrysovs?

Nej, hunde skal ikke have karrysovs. Karrysovs indeholder typisk mange krydderier, muligvis løg/hvidløg og ofte mejeriprodukter, som hunde ikke tåler. Stærke krydderier kan give hunden mavesmerter og ubehag, så det bør undgås.

Må hunde få revelsben?

Nej, revelsben (kogte ribben/ben fra gris) må ikke gives til hunde. Ligesom andre svineknogler kan revelsben splintre i spidse stykker, der kan skade hundens mund, hals eller indre organer. Det er alt for risikabelt.

Må hunde få lammeknogler?

Nej, lammeknogler er heller ikke sikre for hunde. De kan splintre og er svære at fordøje. Hvis hunden gnasker på en lammeknogle, risikerer man skader i mave-tarmsystemet eller kvælning. Vælg i stedet sikre tyggeben lavet til hunde.

Må hunde få knoldselleri?

Ja, knoldselleri (sellerirod) er ikke giftigt for hunde. I kogt eller fintrevet form kan hunde godt spise en smule. Det er fiberrigt, så for meget kan give løs mave, men små stykker kogt knoldselleri som en del af maden eller en godbid er okay.

Må hunde få saltstænger?

Nej, hunde bør ikke få saltstænger. Saltstænger indeholder en masse salt, som hunde ikke har godt af. For meget salt kan gøre hunden meget tørstig og i værre tilfælde føre til saltforgiftning. Så undgå at hunden spiser snacks som saltstænger.

Må hunde få cantaloupe?

Ja, cantaloupe (netmelon) kan hunde godt få lidt af. Ligesom med vandmelon/honningmelon skal skallen og kernerne fjernes, og så kan du give hunden et par små tern af det saftige frugtkød. Det er en fin, hydrerende snack i moderate mængder.

Må hunde få fiskeoliekapsler?

Ja, men kun i korrekt dosis. Fiskeolie i sig selv er sundt for hunde (godt for pels, hud og led), men fiskeoliekapsler til mennesker kan indeholde mere olie end en hund behøver. Man kan godt give en hund en fiskeoliekapsel, men det er bedst at spørge dyrlægen om hvor meget og hvor ofte, så man ikke overdriver mængden.

Må voksne hunde få hvalpefoder?

En voksen hund kan godt tåle at spise hvalpefoder, da det ikke er giftigt eller sådan. Men hvalpefoder er mere kalorierigt og næringstæt (med ekstra protein, fedt og calcium) for at støtte vækst, så hvis en voksen hund spiser det regelmæssigt, kan den blive overvægtig eller få for meget af visse næringsstoffer. Kort sagt: Det skader ikke i små mængder, men til dagligt bør voksne hunde få foder beregnet til voksne.

Må hunde godt få tun?

Tun kan gives i meget små mængder som en lejlighedsvis godbid. Det er ikke giftigt, men store rovfisk som tun ophober tungmetaller (fx kviksølv), så hunden bør ikke spise det tit eller i store portioner. Hvis du giver tun, så brug tun i vand uden salt/olie, og giv kun lidt engang imellem.

Må hunde få muslinger?

Ja, hunde kan godt spise muslinger, hvis de er tilberedte og uden skal. Kogte eller dampede muslinger uden krydderier udgør en proteinkilde med omega-3. Fjern altid skallerne (de kan være skarpe) og start med en enkelt for at sikre, at hunden tåler det. Undgå muslinger tilberedt i vin, hvidløg eller andre ingredienser, der er problematiske for hunde.

Må hunde få osso buco ben?

Nej, du bør ikke lade hunden gnave i benet fra en osso buco (kogt kalve/okseben). Når knoglen er kogt, bliver den skrøbelig og kan splintre i farlige stumper. Hunden kan desuden prøve at sluge knoglemarven/benet og risikere at det sætter sig fast. Så selvom okseben råt kan være hårdt, er et tilberedt osso buco-ben ikke sikkert for hunde.

Må hunde få porre?

Nej, hunde må ikke få porre. Porre tilhører løgfamilien (ligesom løg og hvidløg) og indeholder stoffer, der kan ødelægge hundens røde blodlegemer, hvilket kan føre til anæmi (blodmangel). Porre, både kogt og rå, er giftigt for hunde.

Må hunde få brune ris?

Ja, hunde kan godt spise brune ris, så længe de er kogt ordentligt. Brune ris indeholder flere fibre end hvide ris, hvilket er fint i moderate mængder. Brug dem gerne som en del af skånekost eller blandet i foderet, men husk at de høje fibre kan give lidt løs mave, hvis hunden ikke er vant til det.

Må hunde få ben fra lam?

Nej, ben fra lam (kogte lammeknogler) bør ikke gives til hunde. De er relativt små og porøse, så de splintrer let og kan forårsage skader eller blokeringer. Hvis du vil give noget fra lam til hunden, så hold dig til kødet uden ben, eller køb særligt fremstillede tyggeben.

Må hunde få ben fra gris?

Nej, ben fra gris er generelt usikre for hunde. Kogte svineknogler splintres meget let i spidse stykker, der kan skade hunden. Rå svineben kan også være risikable og bære sygdomme. Det sikreste er at undgå svineben og i stedet give hunden sikre tyggeben lavet til formålet.

Må hunde få kodimagnyl?

Nej, hunde må ikke få Kodimagnyl. Kodimagnyl indeholder acetylsalicylsyre (aspirin) og ofte et opioid (codein), som kan være meget farlige for hunde medmindre specifikt ordineret af en dyrlæge i korrekt dosis. Giv aldrig din hund menneskemedicin uden dyrlægens anvisning.

Må hunde få panodil?

Nej, Panodil (paracetamol) må ikke gives til hunde. Paracetamol er giftigt for hunde og kan hurtigt føre til alvorlig leverskade eller blodproblemer. Så selvom Panodil hjælper mennesker mod smerter, kan det være dødeligt for en hund.

Må hunde få iceberg?

Ja, iceberg-salat er ikke giftigt og kan spises af hunde. Det er mest vand og fiber, så det udgør ikke nogen sundhedsrisiko i små mængder. Nogle hunde kan lide at gumle på et salatblad; bare husk at for meget kan give løs mave, da det fylder godt op.

Må hunde få kartoffel?

Hunde må gerne få kartofler, men kun hvis de er kogte eller bagt og uden krydderier. Rå kartofler indeholder solanin, som hunde ikke kan tåle. Så: kogte kartofler (uden salt, smør, osv.) i små mængder er ok, men aldrig rå kartofler eller grønne dele af kartoflen.

Må hunde godt få is?

Det kommer an på typen af is, men generelt har hunde ikke godt af almindelig is. Flødeis indeholder laktose og sukker, som kan give diarré, og sorbet/vandis har meget sukker. Hvis man absolut vil give hunden is, bør det kun være en ganske lille smule særlig hundeis eller frossen usødet yoghurt; almindelig menneske-is bør undgås.

Hvor meget lever må hunde få?

Meget lidt – lever skal kun udgøre en minimal del af hundens kost. En tommelfingerregel er maks omkring 5% af ugens madration. For eksempel kan en mellemstor hund nøjes med en lille terning lever (få gram) om ugen. For meget lever kan give A-vitaminforgiftning, så hold portionerne bitte små og ikke for ofte.

Må hunde få tilberedte okseben?

Nej, undgå at give hunde tilberedte (kogte/stegte) okseben. Når ben koges eller steges, bliver de sprøde og kan splintre i skarpe stykker, der kan skade hunden alvorligt. Rå okseben er mindre tilbøjelige til at splintre (men skal stadig gives med forsigtighed). Så kort sagt: ingen kogte okseben til hunden.

Må hunde få vand is?

Helst ikke. Med “vand is” menes typisk saftevandsis/popsicles, som er fulde af sukker eller kunstige sødestoffer. Disse is giver ingen næring og kan give hunden diarré eller urolig mave. Hvis du vil forkæle hunden på en varm dag, så giv et isterning lavet af rent vand eller usaltet bouillon i stedet for en sukkerholdig vandis.